Kalemegdanski vodič za gluvoneme!

0
136
Promo

Jedinstveni „audio-vodič” za obilazak Beogradske tvrđave dostupan je od 14. maja gluvim i nagluvim osobama, saopštavaju iz ove gradske institucije. Promocija vodiča je organizovana u Stambol kapiji na Gornjem gradu Beogradske tvrđave.

Gluvim i nagluvim osobama na raspolaganju je sedam tablet računara sa jedinstvenom aplikacijom koja sadrži mapu sa 22 lokacije – 22 audio-priče prevedene na srpski znakovni jezik (u video-formi), kao i uputstvo za korišćenje vodiča i osnovne informacije o projektu. Tableti su dostupni u Stambol kapiji na Beogradskoj tvrđavi.

Projekat „Tvrđava za sve” realizovala je Asocijacija tumača srpskog znakovnog jezika (ATSZJ) u partnerstvu sa Gradskom organizacijom gluvih Beograda i u saradnji sa JP „Beogradska tvrđava” i Istraživačko-razvojnim centrom Fakulteta organizacionih nauka. Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Gluve i nagluve osobe, zbog komunikacionih barijera, imaju ograničeni pristup kulturnim sadržajima koji su namenjeni svim građanima. Konvencija o pravima osoba sa invaliditetom garantuje pravo osoba sa invaliditetom na učešće u kulturnom životu. Prevod audio-vodiča na srpski znakovni jezik doprinosi poštovanju tog prava i omogućuje članovima zajednice gluvih da prate kulturne sadržaje u Beogradu i time budu punopravno uključeni u društvenu zajednicu, saopštavaju iz JP „Beogradska tvrđava”.

OSTAVI ODGOVOR