KUĆA ĐURE JAKŠIĆA: Gaveline slike povodom pet decenija rada

0
323

Povodom pet decenija umetničkog stvaralaštva Džoje Ratković Gavele, u Kući Đure Jakšića u toku je velika izložba njenih slika pod nazivom “Sa Gavdosa”. Šezdeset pet radova u tehnikama ulje na platnu i akvarel publika će moći da pogleda do kraja ovog meseca.

Džoja Ratković Gavela na svojim platnima je u stalnoj potrazi za stvarnim svetom boja gde smo zametnuli stara osećanja, stare poglede na svet, stare boje, koje su samo ulaznica u prostor likova i ideja, primećuje pisac Aleksandar Gatalica u katalogu. Veče kada je izložba svečano otvorena bilo je prepuno zanimljivih muzičkih nastupa, gde su se na pozornici smenjivali muzičari, većina njih iz Beča, grada u kojem je Džoja Ratković Gavela provela mnoge godine života.

“Činjenica je da galerija u Kući Đure Jakšića u poslednjih nekoliko meseci nije zabeležila ovoliki broj publike koja već i u prepodnevnim satima dolazi da pogleda ovu značajnu i vrednu izložbu. Umetnica ne organizuje često velike samostalne izložbe i ovo je jedinstvena prilika da Beograđani, ali i ostali posetioci Skadarlije, vide njene radove”, kaže Rade Marković, organizator programa u Kući Đure Jakšića.

muzej djura 2

Džoja Ratković Gavela rođena je u Mostaru 1941. godine. Studirala je Pravni fakultet, a potom i Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu. Kao student živela je i u Parizu gde je fakultativno pohađala Akademiju lepih umetnosti. Član je ULUPUDS-a od 1967. godine. Bavi se karikaturom, crtežom, ilustracijom, stripom, animiranim crtežom za film i televiziju i ilustracijama za scenu.

Bila je saradnik ilustrator brojnih izdavačkih i novinskih kuća u bivšoj Jugoslaviji. Ilustrovala je oko četrdest knjiga za decu i trideset naslova za lektiru. Od 1992. godine bila je saradnik poznatih evropskih novina i časopisa. Radila je i za pozorišta BITEF i Atelje 212. Dobitnica je važnih nagrada kao što su: nagrada za životno delo ULUPUDS-a, nagrada za istaknutog umetnika, Zlatno pero, nagrada za karikaturu u Feldkirhenu, kao i prve nagrade 2014. godine za karikaturu “Srbija u EU”.

J. Z.

OSTAVI ODGOVOR