LUBARDA U KUĆI LEGATA: Ove godine se obeležava 110 godina od rođenja velikog umetnika (FOTO)

0
231
FOTO: Starogradski.com

U Kući legata, u Knez Mihailovoj 46, 9. novembra otvorena je izložba “Petar Lubarda 1907-1974-2017”, postavljna povodom obeležavanja 110 godina od rođenja velikog srpskog slikara. Izložba, koja će trajati do 10. januara 2018. godine, predstavlja deo zajedničkog projekta Kuće legata i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada, koji godinama čuvaju Lubardina dela.

Katanac na Dečije odeljenje biblioteke u Hilandarskoj (FOTO)

Postavka obuhvata 30 dela, gde su uključene i slike iz Umetničke zbirke SANU, Narodnog muzeja u Smederevskoj palanci, Muzeja Srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Vlade Republike Srbije i iz privatne kolekcije.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na ovoj izložbi prikazani su i manje poznati radovi iz prve faze stvarlaštva, kao što je je portret njegove prve supruge Jelene Jovanović, iz 1928. godine, kada je živeo u Parizu, portert patrijarha Gavrila Dožića, slike iz faze zarobljeništva u austrijskom logoru, kao i one posvećene revoluciji i pobedi u Drugom svetskom ratu.

AZBUKA STAROG GRADA: C kao Crkva Ružica (FOTO)

Između ostalog, u Legatu Petra Lubarde nalaze se i slike sa motivima gradova jadranske obale, Kotora, Ulcinja i Dubrovnika, ali i porteti stanovnika tih krajeva.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pavle Beljanski (1892-1965), diplomata i kolekcionar, bio je prijatelj i mecena slikara Petra Lubarde, a za svoju kolekciju izabrao je devet njegovih vrhunskih ostvarenja iz perioda između dva svetska rata. Legat Petra Lubarde, jedinstven po izložbenom prostoru nekadašnjeg sliakrevog ateljea u Iličićevoj ulici na Dedinju, čuva Lubardino stvaralaštvo od pedesetih godina 20. veka do kraja njegovog života. Taj period smatra se izlaskom iz izolacije i domaćeg socijalističkog kulturnog prostora.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Palata „Zora“, zdanje bogatih časovničara (FOTO)

“Radovi iz Lubardinog legata su pretrpeli ozbiljno konzervaciju i restauraciju. Oni odudaraju od onoga što se nametalo kao poželjno u umetnosti u Titovoj Jugoslaviji. Lubardu jeste zahvatio upliv u socijalistički talas, kako se vidi na slici “U borbi za slobodu”, ali u svom umetničkom potezu i koloritu se vidi i njegova sloboda. Poznato je da Lubarda zbog svog temperamenta nije želeo ni da studira akademiju u Beogradu, a napustio je i studije u Parizu posle samo mesec dana odlaska na predavanja”,  kaže kustos izložbe Dina Pavić.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Posle Drugog svetskog rata, po kazni, kao sin vojnog službenika kraljeve vojske, poslat je na Cetinje. Tamo je otvorio umetničku školu u kojoj je uspeo da nadvlada sve stege ondašnjeg društva, a bio je i osnivač Uduženja likovnih umetnika Crne Gore. Petar Lubarda nije voleo da slika ništa što je sugerisano, bio je antiheroj socijalizma u umetnosti. Međutim, 1950. godine vratio se u Beograd i u galeriji na Terazijama otvorio je svoju prvu samostalnu izložbu u glavnom gradu, gde je živeo sve do smrti, 1974. godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR