MUZEJ PRIMENJENE UMETNOSTI: Anastas Jovanović (1817-1899), pionir primenjene umetnosti i dizajna (FOTO)

0
213
FOTO: Starogradski.com

Muzej primenjene umetnosti ove godine obeležava 67 godina od svog osnivanja reprezentativnom izložbom o Anastasu Jovanoviću (1817-1899), pioniru srpske primenjene umetnosti i dizajna. Autor izložbe mr Jelena Perać, kustos u Odseku za fotografiju i primenjenu grafiku, kaže da je izložba nastala povodom obeležavanja velikog jubileja, dvestote godišnjice od rođenja Anastasa Jovanovića, umetnika koji je, pre svega, poznat kao prvi srpski fotograf i litograf. Međutim, u fokusu izložbe, koja će trajati do 31. januara, je manje poznatih 39 crteža iz fundusa Muzeja primenjene umetnosti u Beogradu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

ISFUŠARILI NA PLATOU MILANA MLADENOVIĆA: Napukle nove ploče na prilazu Domu omladine (FOTO)

“O životu Anastasa Jovanovića se gotovo sve zna, ali moje istraživanje govori o manje poznatoj oblasti njegovog delovanja koja široj publici nije poznata. Reč je o nacrtima za izradu dekorativnih predmeta od srebra. Glavni deo njegove umetničke aktivnosti odvijao se u prestonici Austrijskog carstva, u Beču, gde je Anastas Jovanović živeo dve decenije, od 1838. do 1858. godine”, kaže autorka izložbe mr Jelena Parać.

Autorka izložbe: Jelena Parać FOTO: Starogradski.com
Autorka izložbe: Jelena Parać
FOTO: Starogradski.com

Nacrti Anastasa Jovanovića bili su namenjeni kako profanoj tako i sakralnoj upotrebi, ali materijalni tragovi o postojanju tih predmeta nisu sačuvani. Nepozanica su i imena naručilaca, jedino što je izvesno je da su predmeti bili od srebra, a tome svedoči sačuvana Anastasova fotografija srebrnog pehara iz 19. veka.

BESPLATNE RADIONICE ZA DECU: Kolaž, plastelin, pečati i druge kreativne tehnike i pomagala

Radionica Anastasa Jovanovića u Beču

Tokom pedesetih godina 19. veka, u Beču je delovala umetnička radionica Anastasa Jovanovića. Pre toga, svoje osnovno umetničko obrazovanje stekao je na Likovnoj akademiji u ovom gradu, gde je stigao kao pitomac kneza Miloša Obrenovića. Prema neobjavljenom tefteru iz 1850/1851. godine, u Beču je vodio razgranate poslove i imao je veliki broj saradnika među ondašnjim umetnicima i zanatlijama, pa su u njemu zabeleženi brojni izdaci za molere, zlatare, tapacirere, a zabeležena je i saradnja sa slikarom Johanom Besom. Anastas Jovanović bavio se i trgovinom umetničim predmetima, portretima, ikonama i ramovima, a poručioce je imao u gradovima Kneževine Srbije i širom Austrijskog carstva.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U radionici kod Anastasa Jovanovića u Beču mogle su se poručiti i gotove ikone na drvetu, platnu ili hartiji, a izrađivao je krstove, barjake i svećnjake, što je u svojim memoarima spominjao njegov sin, arhitekta Konstantin Jovanović. Na tim poslovima, prema Anastasovim nacrtima, radio je veći broj veštog osoblja. Radionica je delovala sve do njegovog povratka u Srbiju 1858. godine. Zatvaranje ateljea u Beču ima i politički kontekst, jer mu je, prema navodima njegovog sina Konstantina, knez Mihailo lično izdao nalog da se vrati u Beograd. Jovanović je imao veliku diplomatsku ulogu u pripremi povratka dinastije Obrenovića na vlast, pa se neposredno po povratku iz Beča sastao sa knezom Aleksandrom Karađorđevićem.

JEDNSTVEN POGLED NA SMRT: Izložba Dan mrtvih u Servantesu

Formiranje ukusa i oblikovanje građanske kulture

“Sve što se može pogledati na izložbi je odraz vremena u kojem je živeo i kulturnog života Beča, gde se upoznavao i sa ostalim evropskim tendencijama u umetnosti. Anastasova umetnost prošla je i kroz njegov preduzetnički duh, ključan za pokretanje proizvodje. Njegovi nacrti za dekorativne predmete smatraju se prvim dizajnerskim rešenjeima u okvirima srpske primenjene umetnosti 19. veka”, kaže mr Jelena Parać.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Širenjem posla do pestonice Kneževine Srbije, Anastas Jovanović je u Beogradu uticao na formiranje ukusa i oblikovanje građanske kulture. Kao jedan od najbližih saradnika kneza Mihaila, dao je i veliki doprinos u školovanju mladih umetnika u inostransvu u oblastima umetnosti i zanata, kao i unapređenju nacionalne industrije.

OSTAVI ODGOVOR