MUZEJ VUKA I DOSITEJA UVODI NOVINU: Posetiocima će uskoro biti dostupan “Audio vodič” (FOTO)

0
200
FOTO: Starogradski.com

Kako bi maksimalno olakšao posete zainteresovanim građanima, “Muzej Vuka i Dositeja” uskoro uvodi specijalnu pogodnost: Reč je o internom softveru pod nazivom “Audio vodič muzeja Vuka i Dositeja”, koji će biti veoma koristan, pogotovo osobama sa invaliditetom kao i stranim turistima. Autori ovog projekta su Marina Pejović, kustos, Elijana Gavrilović, upravnica Muzeja, kao i kustos Miodrag Tomić.

VAŽNO: Kosovska zatvorena za saobraćaj, a razlog je i više nego dobar (FOTO)

Zahvaljujući ovoj novini, zainteresovani posetioci će ubuduće, prilikom ulaska u ovu instituciju privremeno dobiti tablet računar koji će im biti svojevrstan virtuelni vodič kroz postavku. Kada pokrenu program, njima će se “obratiti” četiri “sagovornika”: narator, kao i tri istorijske ličnosti koje simbolizuju ovaj muzej, a kojima su glasove pozajmili naši profesionalni glumci. Oni će im govoriti o eksponatima i voditi ih po prostorijama Muzeja.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ovakva tura obilaska muzeja trajaće od 15 minuta do jednog sata, a korisnik po želji može i da je ubrza.

Trenutno su u Muzeju na raspolaganju pet tablet računara a tu je i stacionarni kompjuter sa ekranom “na dodir”.

NA STAROM GRADU NOVE OLAKŠICE ZA OSOBE SA INVALIDITETOM: Postavljena nova staza za slepe, a u opticaju je i aplikacija kao pomoć i olakšica (FOTO)

Slična aplikacijaveć postoji u Muzeju Vuka i Dositjea, na Engleskom jeziku je i besplatna je i zove se “Easy travel” i besplatna je, a u toku je izrada srpske verzije kao i  verzije na još nekoliko stranih jezika. Ovakve pogodnosti već postoje u nekoliko muzeja u Srbiji, ali je “Audio vodiič”, do sada najsveobuhbatnija aplikacija ovog tipa.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tablet računare je obezbedio sam Muzej, a sve je urađeno uz konsultacije sa ustanovama koje zastupaju interese pomenutih grupa korisnika, poput, “Saveza slepih Srbije”itd.

GARAŽA PIONIRSKI PARK: Osobama sa invaliditetom će biti olakšan pristup

Naravno, Muzej će i dalje nastaviti sa klasičnim turama obilaska svojih postavki, u zavisnosti od zainteresovanosti građana.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR