MUZIČKI SPEKTAKL U NAJAVI: Od 11. do 20. oktobra još jedan BEMUS

0
49

Pred nama su još jedne Beogradske muzičke svečanosti koje će se u našem glavnog gradu održati od 11. do 20. oktobra.

SPREMA SE NOVI “PLATO” KOD FILOZOFSKOG FAKULTETA: Na zahtev studenata otvara se novi klub (FOTO)

Na ovogodišnjem 49. Bemusu, na radost ljubitelja klasične muzike, očekuje nas osam koncerata u dvoranama Kolarčeve zadužbine, Svečanoj sali Skupštine grada i Etnografskom muzeju.
Ovogodišnji Bemus otvara čuveni hor Glinka, a završnicu festivala obeležiće nastup Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom Bojana Suđića.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

Kolac i Skupština grada ugostiće istaknute soliste, manje ansamble, ali i Gudače Svetog Đorđa, koji slave veliki jubilej – 25 godina rada. Predvodi ih violinista Jožef Žiga, koncert-majstor Državnog orkestra Braunšvajga, svojevremeno jedan od najtalentovanijih mladih muzičara Jugoslavije, koji je prve umetničke uspehe zabeležio baš na ovoj manifestaciji 1989. godine.

FOTO: Dejan Mlađenović
FOTO: Dejan Mlađenović

Poznati beogradski violista Dejan Mlađenović nastupiće sa kompozicijama za solo violinu Johana Sebastijana Baha na violi, što je veoma redak podvig i u internacionalnim okvirima, i biće prava poslastica za ljubitelje klasike.

AZBUKA STAROG GRADA – NJ kao spomenik Njegošu ispred Filozofskog fakulteta (FOTO)

Sa dva koncerta, Fakultet muzičke umetnosti obeležiće svoj jubilej – 80 godina postojanja.
Kako su najavili organizatori ovogodišnjeg Bemusa, pored Hora Glinka, još jedan ruski umetnik uveličaće 49. Beogradske muzičke svečanosti. To je pijanista Aleksandar Sinčuk poznat po nadahnutom izvođenju Rahmanjinova, za šta je nagrađen prvom nagradom na istoimenom konkursu.

FOTO: Nuria Rial
FOTO: Nuria Rial

Takođe, на ovodogišnjem Bemusu nastupa i slavni španski sopran Nurija Rial, koja će uz gitarsku pratnju Edina Karamazova, izvoditi dela španskih autora. Na završnom koncertu, uz Simfonijski orkestar RTS-a, nastupa Jurij Revič, solista na violini. Ovaj talentovani mladić (26) već ima zavidnu karijeru i brojne nagrade. Između ostalog, osvojio je i prestižnu nemačku nagradu Eho klasik za Otkriće godine 2016. Sviraće na Stradivarijusu iz 1709. koju mu je ustupila Fondacija porodice Goh.

GDE SPAVAJU STAROGRADSKE MAČKE: Pronašli smo jednu i rekli bismo da je prilično srećna (FOTO)

Bemus je poznat i po tome što su neke od najvećih muzičkih zvezda današnjice zakoračile na veliku koncertnu scenu upravo u okviru ove manifestacije.

Beogradske muzičke svečanosti i ove godine pružaju priliku mladim izvođačima. Najuspešniji studenti FMU imaće svoje celovečernjе nastupe u Svečanoj sali Skupštine grada.

Karte za ovogodišnji Bemus su u prodaji od danas na blagajni Kolarca, a cene karata se kreću od 600 do 1500 dinara. Više infomacija možete naći na portalu Centra beogradskih festivala www.cebef.rs

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR