NARODNO POZORIŠTE PROSLAVLJA VEK I PO OD OSNIVANJA: Program posvećen velikom komediografu (FOTO)

0
142
FOTO: Starogradski.com

Narodno pozorište u Beogradu započelo je danas, na Bogojavljenje, obeležavanje 150. godišnjice od svog osnivanja, koje će trajati i naredne godine, dok će se 2020. slaviti sto godina od osnivanja Opere.

Ovaj značajni jubilej nacionalnog teatra počinje je svečanim otvaranjem izložbe „Sva lica srpskog diplomate Nušića” i večerašnjom premijerom „Ožalošćene porodice”, povodom 80 godina od smrti našeg velikog komediografa Branislava Nušića.

PARKING: Nova podzona između Kališa, Studentskog trga i Savskog pristaništa

Pre otvaranja izložbe, upravnik Narodnog pozorišta Dejan Savić, u prisustvu ministra kulture i informisanja Republike Srbije Vladana Vukosavljevića,  predstavnika Grada Beograda, Udruženja dramskih umetnika Srbije, Udruženja književnika Srbije i Nušić fondacije, položili su tačno u podne venac na spomenik Branislavu Nušiću, koji se nalazi prekoputa zgrade pozorišta, na Trgu Republike.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Izložbа „Sva lica srpskog diplomate Nušića”, koju u foajeu Druge galerije, zajednički priređuju Narodno pozorište i Nušić fondacija, biće otvorena do 15. februara.

PAMETNA PRESA ZA RECIKLAŽU LIMENKI: Komunicira sa korisnicima, najodgovornijima – nagrade! (FOTO)

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta večeras se premijerno, u 19,30, izvodi Nušićeva komedija „Ožalošćena porodica”, u režiji Jagoša Markovića.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Biće to peta postavka ove komedije u nacionalnom teatru u kojem je i prvi put izvedena daleke 1934. godine, u režiji Josipa Kulundžića. Povodom večerašnje premijere Jagoš Marković je za medije izjavio da „vreme u kojem živimo dopušta da u Nušiću pronađemo i naše sadržaje, bolesti i nakaznosti, ali i vitalnost i duhovitost koje će nas spasiti”.

BARIKADE “OKUPIRALE” TRG: Onemogućen prolac dečijim kolicima i osobama sa invaliditetom (FOTO)

U „Ožalošćenoj porodici” nastupaju glumci Saša Torlaković (Agaton Arsić), Radmila Živković (Simka), Danica Maksimović (Sarka), Nebojša Dugalić (Proka Purić), Vanja Ejdus (Gina), Aleksandar Srećković (Tanasije Dimitrijević), Nela Mihailović (Vida), Slobodan Beštić (dr. Petrović, advokat), Suzana Lukić (Danica) i Dušan Matejić (Mića). Dramaturg predstave je Molina Udovički Fotez, scenograf Matija Vučićević, kostimograf Maria Mirković Milojev, dok reditelj Marković „potpisuje” adaptaciju i izbor muzike.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR