NEKADA ZAPUŠTENI PROLAZ, A SADA CENTAR KULTURE Ulična galerija slavi svoj peti rođendan!

0
490
Ulična galerija FOTO: Starogradski.com

Nekada zapušteni prolaz kod Doma sindikata i pasaža Bezistan, u samom centru Beograda, pre nekoliko godina pretvoren je u prvu uličnu galeriju.

Ovaj prostor oživljen umetničkom kreativnošću, dobio je novu funkciju. Umetnici su dobili novi prostor za izlaganje, a publika novi centar kulture.

Ulična galerija kao deo javnog prostora ima posebnu prisnost sa sugrađanima. Teme sadržane u izložbama, koncertima i ostalim dešavanjima bliske su mislima svakodnevnog života i šarmantno preispituju društveno-političku stvarnost.

Čavketov pasaž kako se sada zove ovaj prolaz, prvi put je postao galerija 2010. godine kada je italijanski umetnik Luka Donini tražio neformalno mesto za izlaganje svojih fotografija. U neuglednom prolazu, prvi put su na njegovu inicijativu izloženi umetnički radovi. Grupa mladih ljudi okupljenih oko idejnog projekta Ulične galerije, tada je odlučila da pasaž pretvori u stalni prostor za izlaganje.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Nakon izložbe koja je bila inicijativna ideja za nastanak Ulične galerije uz pomoć opštine Stari grad, nastao je ugovor o privremenom korišćenju ovog prostora. Iva Čukić napravila je arhitektonski plan, dok su građevinski poslovi i rekonstrukcija, potpomognuti opštinskim sredstvima. Dve godine kasnije, zapušteni prostor postao je galerija, potpuno dostupna svima, tokom celog dana i noći.

Od 2012. godine do danas, kada Ulična galerija slavi peti rođendan prikazane su 83 izložbe, kao i preko 40 programa kojima je savremeno umetničko stvaralaštvo poklonjeno svim prolaznicima.

Izmeštanje galerije u javni prostor omogućilo je veliki protok ideja, kreativnosti, žive reči i buđenje ulice. Pasaž oživljen multimedijom, izložbama domaćih i stranih izlagača, filmskim projekcijama, radionicama, iznenađuje kulturnom drskošću koja je isprovocirala produktivni, umetnički dijalog.

Beogradska Ulična galerija inspirisala je nastanak nekoliko sličnih mesta po Srbiji. Mreža uličnih i otvorenih galerija se razgranala u Valjevu, Šapcu, Novom Sadu, Smederevu i Vranju.

Trenutno u Čavketovom prolazu, možete uživati u petorođendanskom slavlju Ulične galerije, umetničkim delima ali i dobrom uličnom provodu.

Još kulture:

STAROGRADSKI KULTIVIŠE: Evo spiska SVIH pozorišnih predstava koje se daju u Beogradu! (FOTO)

ALEKSANDAR SEDLAR OTVARA MIKSER: Spremite se za eksplozivnu mešavinu klasike i rokenrola! (VIDEO)

KONJI IZ LUVRA STIŽU U SKADARLIJU: Izložba istaknutog umetnika u Kući Đure Jakšića! (FOTO)

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR