“NOĆ MUZEJA” NA 60 LOKACIJA U CENTRU GRADA

0
121

Petnaesta “Noć muzeja” ove godine biće održana u subotu, 19. maja, u više od 40 gradova širom Srbije, u kojim će biti organizovano oko 200 raznovrsnih događaja pod programskom temom “Pobede i pobednici”, a samo u Beogradu ljubitelji kulture i umetnosti moći će da obiđu 60 različitih lokacija.

– U glavnom gradu pripremamo i izložbu posvećenu postavljanju Meštrovićeve skulpture “Beogradski pobednik” na Kalemegdanu pre tačno 90 godina, a u Muzeju Narodnog pozorišta ljubitelji teatra imaće priliku da otkriju kako su izgledale različite beogradske postavke “Labudovog jezera” – rekla je osnivač “Noći muzeja” Ana Petrović.

Od 17 časova do jedan sat iza ponoći posetioci manifestacije u Beogradu prvi put će moći da zavire u zdanje porodice Veljković, da posete legat čuvenog Vojislava Jovanovića Maramboa, dok će u Doktorovoj kuli moći da vide izložbu o dr Lazi Lazareviću. Prvi put u “Noći muzeja” učestvovaće Radio Beograd 2, Muzej Jovana Cvijića, kao i Kulturni centar “Baraka”.

Prvi put u okviru “Noći muzeja” svoja vrata otvara i Crveni krst, koji će u svojoj zgradi u srcu grada prikazati sanduk prve pomoći iz Prvog svetskog rata, originalni plakat o prikupljanju pomoći za srpsku siročad tokom Drugog svetskog rata i mnoge druge predmete koji pričaju vekovima staru priču o humanosti. Posetioci zainteresovani za orijentalno putovanje Dorćolom trebalo bi da se zaustave i kod Šejh Mustafinog turbeta i čuju priču o Beogradu s kraja 16. veka.

NOC MUZEJA1

Na Andrićevom vencu kroz prvu izložbu o istoriji policije u Srbiji posetioci će moći da isprate razvoj organizacije, uniformi, naoružanja, oznaka i tehničkih sredstava od 19. veka do danas.

“Na krilima pobede – Novo doba nova dela” naziv je Tanjugove izložbe na kojoj će u zgradi na Obilićevom vencu biti predstavljeno posleratno vreme u novoj državi, nastaloj posle pobede Narodno-oslobodilačke vojske i socijalističke revolucije 1945. godine, koja je tražila i gradila svoj novi identitet i utemeljivala nove vrednosti…

Više o programu 15. “Noći muzeja” možete pogledati na www.nocmuzeja.rs.

OSTAVI ODGOVOR