NOVA RUBRIKA PORTALA STAROGRADSKI.COM! AZBUKA STAROG GRADA – A kao Andrićev venac (FOTO)

0
208
FOTO: Starogradski.com

Sa zadovoljstvom vam predstavljamo novu rubriku portala Starogradski.com pod nazivom “Azbuka Starog grada” u kojoj ćemo vam predstaviti 30 starogradskih lokacija koje imaju veliku kulturno-istorijsku važnost ne samo za Stari grad i Beograd već za čitavu Srbiju. Iako takvih lokacija na Starom gradu ima znatno više od slova azbuke, pokušaćemo da izdvojimo najzanimljivije i učinimo da sledeći put kada budete prolazili pored njih budete upoznati sa njihovom istorijskom vrednošću.

SVEŽE OFARBANO: Volonteri Starog grada farbali klupe ispred Sportskog centra na Dorćolu (FOTO)

Ispresecan najlepšim beogradskim znamenitostima, Andrićev venac nalazi se između ulica Kralja Milana i Kneza Miloša, Terazija, Pionirskog parka i Trga Nikole Pašića. Ime je dobio po čuvenom nobelovcu Ivi Andriću.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na broju 8, u zgradi u kojoj je sa suprugom Milicom živeo Ivo Andrić davne 1976. godine otvoren je spomen muzej u njegovu čast. U muzeju je sačuvan autentičan raspored i izgled enterijera, salona i radne sobe. Stalnom postavkom predstavljen je celokupni život književnika i njegove supruge, pasoši, studentski indeks, Nobelova plaketa, medalja i ostali značajni dokumenti.

Na Andrićevom vencu nalazi se i Novi dvor, u kome se danas nalazi sedište predsednika Republike Srbije. Dvor je pod zaštitom države kao spomenik kulture.

NA DORĆOLU OSVANUO NOVI MURAL: Poljubac na trošnoj zgradi (FOTO)

Prema projektu arhitekte Stojana Titelbaha, građen je u periodu između 1911. i 1922. godine za kralja Aleksandra I Karađorđevića. U ovom zdanju kralj je boravio sve do 1934. godine kada je sagrađen dvor na Dedinju u koji se preselila porodica Karađorđević. Tada je dvor na Andrićevom vencu pretvoren Muzej kneza Pavla.

Muzej je bio razdeljen na tri nivoa. U prizemlju bili su izloženi predmeti iz praistorije, antike i srednjeg veka. Na prvom spratu nalazila su se dela nacionalne istorije i jugoslovenske umetnosti 19. veka. Na drugom spratu bila je smeštena zbirka savremene evropske umetnosti. Muzej se u Novom dvoru nalazio sve do 1948. godine, kada je dobio novu ulogu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Od 1953. godine, u Novom dvoru bilo je smešteno Izvršno veće Srbije, Skupština Srbije, Predsedništvo SR Srbije, i u najdužem vremenskom periodu u ovom dvoru boravi predsednik Republike Srbije. Nakon ovogodišnjih predsdeničkih izbora, najavljeno je da će dvoru biti vraćena prvobitna muzejska namena. 

Na Andrićevom vencu nalaze se dva stabla krimske lipe koje spadaju pod zaštitu prirodnih dobara Srbije i simbolizuju prijateljstvo, radost, dobrotu i dugovečnost.

NAJLEPŠA TERASA STAROG GRADA: U proleće miriše, a leti milina (FOTO, INTERVJU)

Danas, Andrićev venac predstavlja jednu od najlepših gradskih četvrti u kojoj podjednako uživaju Beograđani, turisti i posetioci našeg glavnog grada. Predlažemo vam da u ovim toplim letnjim danima posetite muzej Ive Andrića koji je otvoren svim radnim danima, osim pondeljkom. 

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR