“OD ČIKA PAJE”: Izložba jednog od najvećih srpskih slikara u Domu Jevrema Grujića

0
195
FOTO: Starogradski.com

U Domu Jevrema Grujića, koji se nalazi u Svetogorskoj 17, neposredno uz Atelje 212, u sredu, 1. novembra, sa početkom u 19 časova, biće svečano  otvorena izložba Paje Jovanovića, jednog od najvećih srpskih slikara.

Na izložbi, pod nazivom „Od čika Paje“, predstaviće se 38 remek dela slavnog slikara, od kojih su neka prvi put pred domaćom javnošću.

STAROGRAĐANI, EVO PRILIKE: Grad Beograd raspisao konkurs za talentovane srednjoškolce

Izložena slikarska dela predstavljaju mozaik radova Paje Jovanovića iz različitih istorijskih perioda. Posetioci izložbe imaće prilike da vide portrete građanske klase tog doba, kao i portrete srpskih i autrijskih vladara, orjentalističke slike Balkana, idealizovane ženske alegorijske figure i raznovrsne prikaze umetnikove supruge Hermine-Muni Dauber, kao njegove neiscrpne slikarske inspiracije.

KLINCI UČE SAOBRAĆAJNA PRAVILA: Učenici “Alasa” dobili edukativne poklone (FOTO)

Izložena dela su ustupljena iz kolekcija Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo, Istorijskog muzeja Srbije, kao i tri privatne kolekcije.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

Zahvaljujući izuzetno bogatom opusu Paje Jovanovića, a naročito dela sa temama iz narodnog života i istorije, naš slavni slikar je snažno uticao na likovno obrazovanje, kulturu, ali i na rodoljublje srpskog naroda.

TRIDESET GODINA OD OTVARANJA PEŠAČKE ZONE U KNEZ MIHAILOVOJ: Kuća Koste Mesarovića nosi duh najlepših gradskih prečica (FOTO)

Izložba „Od čika Paje” trajaće do 4. marta sledeće godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR