OD PONEDELJKA U UK “PAROBROD”: Festival “Mala Pula” do 25. oktobra

0
97
FOTO: Promo

Prvi po redu festival “Mala Pula” biće održan u UK “Parobrod”, u bioskopu “Dragan Gaga Nikolić”, od 23. do 25. oktobra, kao simbolična filmska smotra koja podržava domaći film i filmove iz regiona. Festival sa istim nazivom održavao se osamdesetih godina u Domu omladine i predstavljao je reviju domaćeg igranog filma i manifestaciju od velikog značaja za jugoslovensku kinematografiju.

“Festival koji smo pokrenuli je osvrt na našu bolju prošlost. Kao nekada, nastojaćemo da promovišemo komunikaciju sa publikom, ali i dijalog filmskih autora i poslenika na konferenciji o budućnosti filma kao umetnosti i produkcije. Imamo izazov motivacije publike kao bioskop koji se ne nalazi ni u jednom šoping molu, pogotovo što smo opredeljeni isključivo za domaći i regionalni film. Zato ove nulte godine želimo da uspostavimo reviju kakva je nekad bila “Mala Pula””, kaže Zlatko Crnogorac, izvršni producent u UK “Parobrod”.

SVE TAJNE ČESME MEHMED-PAŠE SOKOLOVIĆA: Na lokalitetu pronađeni ostaci iz neolitskog, bronzanog i rimskog perioda (FOTO)

Festival nije repriza Pulskog filmskog festivala, već samo retrospektiva onoga što je u prethodnoj godini od filmova moglo da se vidi na festivalima u regionu. Na repertoaru će se naći „Ustav Republike Hrvatske“ Rajka Grlića, „Ne gledaj mi u pijat“ Hane Jušić, “Rekvijem za gospođu J” Bojana Vuletića,  “Dobra žena” Mirjane Karanović i “Igla ispod praga” Ivana Marinovića.

KORAK SLOBODE BEOGRADA: “Političari na ovom skupu peru svoju savest” (FOTO)

U okviru premijenog izdanja festivala biće održane i dve pretpremijere filmova “Fuck off I love you” Angela Jurkasa i “Mrtve ribe” Kristijans Milića. U čast pet decenija filma, ali i poslednjeg novinarskog teksta našeg značajnog kritičara srednje generacije, Aleksandra D. Kostića, koji je ovog leta preminuo, biće prikazan film Živojina Pavlovića “Kad budem mrtav i beo“.

NEKADAŠNJI PILOT I SLIKAR SA DORĆOLA: Slavko Samardžija kao promoter umetnosti i zdravog načina života (FOTO)

Razgovore povodom filmova koji su u programu vodiće profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Ana Martinoli i filmski kritičar i književnik iz Splita Jurica Pavičić. Projekat festivala “Mala Pula” je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Više informacija o programu festivala može se pogledati na stranici www.ukparobrod.rs.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR