Opština pripremila besplatnu religijsku turu i predavanje o starim zanatima

0
160

Povodom manifestacije „Dani evropske baštine”, koja doprinosi obogaćivanju turističke ponude našeg glavnog grada, Gradska opština Stari grad pripremila je dva zanimljiva programa.

Žitelji centralne gradske opštine, najstarijeg urbanog i kulturno-istorijskog jezgra našeg glavnog grada, imaće tako priliku da prisustvuju zanimljivom predavanju i prezentaciji pod nazivom „Šeširdžijsko-kapadžijski zanat kao primer nematerijalnog kulturnog nasleđa na teritoriji grada Beograda“, koje je zakazano za 18. septembar, sa početkom u 18 časova, u Ustanovi kulture „Parobrod“ ili da se prijave za poučnu i ,naravno, zahvaljući opštini, besplatnoj turističkoj šetnji „Religijska turistička tura&, koja je zakazana tri dana za redom: u petak, 21. septembar u 17. sati, subotu, 22. septembra u 11 časova, kao i u nedelju 23. septembra, takođe, u 11. časova.

Program besplatne turističke šetnje podrazumeva obilazak i ulazak u znamenite religijske spomenike koji se nalaze na Starom gradu – katoličku Crkvu Svetog Petra u Makedonskoj ulici, Bajrakli džamiju, Sinagogu „Šukat Šalom& i Sabornu crkvu. Sigurni smo da pored njih svakodnevno prolazite ali i da do sada niste imali prilike, namere ili mogućnosti da u neke od njih uđete, obićete i upoznate ih iznutra.

Zato vas Opština Stari grad poziva, kao i sve druge zainteresovane sugrađane, da se prijavite za ove programe na telefon 011/785-2-9, opštinskog Kontakt centra, uz napomenu da je mesto okupljanja i polaska na „Religijsku turističku turu& ispred sedišta Gradske opštine Stari grad u Makedonskoj broj 42.

Podsećamo da je prema odluci Ministarstva kulture i informisanja RS, koje koordinira programe u Republici Srbiji, tema „Dana evropske baštine” ove godine u Srbiji je ista kao i u Evropi – „Evropska godina kulturnog nasleđa – umetnost deljenja”.

OSTAVI ODGOVOR