Oskarovac Aleksandar Pejn u Beogradu: Vratiće se vreme Marlona Branda

0
38

Ovogodišnji, četvrti po redu Festival nezavisnog američkog filma traje do 16. septembra u Domu omladine Beograda, a specijalni gost je Aleksandar Pejn. Dvostruki oskarovac, jedan od retkih u Holivudu koji ima pravo na apsolutnu umetničku slobodu, uživa već nekoliko dana u glavnom gradu družeći se sa organizatorima festivala i novinarima.

– Oduševljeno sam prihvatio poziv festivala da dođem u Beograd. Kao Amerikanac grčkog porekla, bio sam više puta tu “u komšiluku”, u Grčkoj, ali ovo će mi biti prvi put u Srbiji. Tokom devedesetih sam čak kupio i kartu za Beograd, trebalo je da posetim prijatelja, ali onda je počelo američko bombardovanje i odložio sam put. Nisam ni sanjao da će proći više od 20 godina do sledeće prilike – rekao je Pejn na konferenciji za novinare.

Na Festivalu će biti prikazan njegov poslednji film &Smanjivanje& iz 2017. godine, futuristička satira u kojoj je glavna uloga poverena Metu Dejmonu, junaku koji smisao života traži od srpskog švercera Dušana koga igra Kristof Volc.

– Ljudi danas samo sede i biraju na mobilnim telefonima sadržaj koji će gledati. Takvo je vreme danas i to treba prihvatiti. Ali, siguran sam da će se vratiti vreme Marlona Branda, koji je odbio da primi Oskara, ili Džejn Fonde koja je ukazivala na to kroz šta sve glumice prolaze da bi došle do uloge. Siguran sam u to. Takođe sam siguran i da će crnci u Americi ponovo ustajati na američku himnu – kazao je Aleksandar Pejn.

Ikona nezavisnog filma Aleksandar Pejn autor je „Stranputica“, „Nebraske“, Potomaka“ i „Sve o Šmitu“. Radio je sa Džekom Nikolsonom, Džordžom Klunijem, Metom Dejmonom, Riz Viderspun, Lorom Dern, Bertom Rejnoldsom, Tipi Hedren. Amerikanac je osvojio dva Oskara za adaptirani scenario, 2005. za “Stranputice” i 2012. za “Potomke”.

OSTAVI ODGOVOR