OSTACI IZ PRAISTORIJE U GALERIJI SANU: Izložbe o arheološkim istraživanjima nisu česte, zato posetite ovu!

0
214
FOTO: Starogradski.com

Izložba “Gradina na Jelici” autora dr Mihaila Milinkovića, profesora arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, biće otvorena za sve posetioce do 4. juna u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Neprocenjiva kulturna baština kraj Čačka, koja svedoči o životu ljudi iz praistorijskog, rimskog, ranovizantijskog i ranosrednjovekovnog perioda, poznata je čak i u svetu, a u narednom periodu postaće veliki arheološki park od ukupno dvadeset hektara. Preko 507 eksponata, uglavnom iz fonda Narodnog muzeja u Čačku i Arhiva SANU, sakupljeni su u periodu od 1983. do 2014. godine.

SUSEDSKA RADNA AKCIJA: Sađenjem cveća i ispijanjem kafe obeležili Svetski dan komšija (FOTO)

Trideset godina istraživanja na lokalitetu Gradina obeležene su velikom izložbom u Narodnom muzeju u Čačku pre tri godine, ali sa znatno manje izloženih predmeta. Postavka u Galeriji SANU prikazuje materijalne tragove o postajanju utvrđenog grada koji se nalazio na planini Jelici, na 846 metara nadmorske visine, a tragovi svedoče da je nestao u požaru. Međutim, Ministarstvo kulture nije podržalo nastavak istraživanja.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“Kao mladi arheolog zainteresovan za ranovizantijsku kulturu, istraživao sam spise Janka Šafarika koji je čitav vek pre mene naslutio tragove jednog grada. Sada već davne 1983. godine započeli smo obilaske terena, da bi naredne godine postavili prve sonde i iz probnog razvili sistematsko istraživanje. Danas sa ponosom predstavljamo izložbu jedinstvenog karaktera, koja je simbol dudgogodišnjeg rada”, kaže prof. dr Mihailo Milinković.

TURISTI KOD NAS PRVI PUT OSETE MIRIS VOĆA: Beogradski suveniri – od rakije u tubi do knjiga Ive Andrića

Profesor Mihailo Milinković sa ukupno 150 svojih studenata i saradnika, koji su učestvovali na iskopavanju, otkrili su da je područje grada i njegove okoline bio razvijeni zanatski centar. Prema pronađenim predmetima, otkriveno je da se lokalno stanovništvo, pre dolaska Slovena, bavilo kovačkim zanatom, zidarstvom, obradom vune, menjačkim poslovima, a tome svedoče iskopani novčići i bronzana vaga za precizno merenje, koji su jedni od eksponata izložbe.

Profesor Milinković; FOTO: Starogradski.com
Profesor Milinković;
FOTO: Starogradski.com

Na lokalitetu Gradina pronađeni su ostaci pet crkava, a dobro očuvane freske koje datiraju iz šestog veka nove ere, takođe su deo postavke. Profesof Milinković obajšnjava da su se stanovnici drevnog grada bavili i poljoprivredom, čemu svedoče srp i makaze za šišanje ovaca, a pronađene su i udice koje govore da je stanovništvo odlazilo na pecanje na Zapadnu Moravu.

POGLED SA SEDMOG SPRATA DOMA SINDIKATA: Od Marksa i Engelsa do Nikole Pašića (FOTO)

U gradu je bila razvijena i trgovina – vino, masline i maslinovo ulje dopremani su u amforama izrađenim u stilu karakterističnom za Mediteran i Severnu Afriku. Prema ostacima šljake, istraživači su zaključili da se lokalno stanovništvo bavilo i rudarstvom kao jednom od značajnijih privrednih grana.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Loaklitet Gradina na Jelici, pored Gamzigrada i Caričinog grada, jedan je od najznačajnijih arheoloških nalazišta u Srbiji. Izložbe koje prikazuju arheološka istraživanja nisu česte i zbog toga ih treba posetiti. Poslednja ovako velika i sadržajna izložba dogodila se 1999. godine, a bila je posvećena arheološkom blagu Kosova i Metohije. Izložba je prekunuta zbog bobmardovanja, ali je sreća što je istorijsko blago Kosova ipak ostalo sačuvano u Beogradu.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR