Otvaranje izložbe “Stojan Novaković i njegovo doba” u SANU (FOTO, VIDEO)

0
178
Stojan Novaković, portret Uroša Predića; FOTO: Wikimedia.commons

U Galeriji SANU, u Knez Mihailovoj ulici 35, u sredu 13. decembra od 19h, biće svečano otvorena izložba “Stojan Novaković i njegovo doba”. Autori izložbe akademik i istoričar Mihailo Vojvodić i arhivista Aleksandar Marković, prikazaće život i delo srpskog političara, diplomate, filologa, istoričara, istoričara književnosti i predsednika Srpske kraljevske akdemije, Stojana Novakovića.

Na izložbi će biti predstavljen veliki stvaralački opus Stojana Novakovića, koji je od velikog značaja za kulturno nasleđe Srbije.

Proširenje pešačke zone u centru će trajati do 2020. godine!

U dva mandata, Stojan Novaković, bio je predsednik vlade, pet puta ministar i tokom 12 godina služio je kao diplomata u Carigradu, Parizu i Petrogradu. Doprineo je razvoju Velike škole, koja je bila preteča Univerziteta, Narodnog pozorišta, Narodne biblioteke i obrazovnog sistema. Jedna od tekovina njegovog rada je i podela gimnazije na prirodni i društveni smer.

BESPLATNI TRENINZI RUKOMETA ZA DECU STAROG GRADA: Saradnja opštine Stari grad i RK „Dorćol“

U njegovom stvaralaštvu ostalo je preko 400 objavljenih radova. Istoričar Dimtrije Đorđević u knjizi “Portreti iz novije srpske istorije”, opisivajući život Stojanu Novakoviću napisao je “Novaković bi seo za sto u osam izjutra i odvajao se od njeg u šest časova uveče. To je radio svakodnevno, 50 godina.”

BIBLIOTEKA U HILANDARSKOJ: Od spomenika kulture do razvaline (FOTO)

Ne propustite da se kroz izložbu koja predstoji upoznate sa jedim od najznačajnijih srpskih stvaraoca.

(starogradski.com

OSTAVI ODGOVOR