PETICIJA PROTIV SELIDBE GRAFIČKOG KOLEKTIVA: Posle 70 godina kulturna ustanova mora da nađe drugu adresu

0
313

Galerija Grafički kolektiv pokrenula je peticiju protiv iseljenja ove kulturne ustanove iz prostorija na Obilićevom vencu 27, u kojima se nalazi od 1949. godine, objavio je u današnjem izdanju na svojim beogradskim stranama dnevni list „Danas”.

Ova poznata kulturna institucija nalazi se u galerijskom prostoru Ninčićeve palate na Obilićevom vencu, u zdanju koje je u postupku restitucije 2015. godine vraćeno porodici prvobitnog vlasnika, nekadašnjeg ministara u kraljevskoj vladi Jugoslavije. Tada je Galerija Grafičkog kolektiva postigla dogovor sa vlasnicima da ostane zakupac prostora još tri godine, do 2018. ali su već po isteku prve godine naslednici odlučili da zdanje prodaju. O svojoj nameri obavestili su zakupce koji će morati da se isele, pa je opstanak ove prepoznatljive kulturne institucije savremene likovne umetnosti našeg grada bez alternativnog prostora dovedena u pitanje

Grafički kolektiv, kako piše „Danas”, angažovao je advokata da bi se ispoštovao prvobitno dogovoreni rok. Molba za pomoć je upućena ministru prosvete Vladanu Vukosavljeviću i gradonačelniku Siniši Malom.

U obrazloženju peticije se navodi da „ranija nepravda, nažalost, dovodi do druge, a žrtva je u ovom slučaju, ustanova koja već 68 godina sa uspehom afirmiše i neguje vizuelnu umetnost. U ovim promenama cena je gubitak identiteta i brisanja simbola kulture koji su stvarani decenijama”.

Istorijat

Grafički kolektiv i galerija su prepoznatljivi kao pioniri u savremenoj likovnoj umetnosti, njenoj popularizaciji i postavljanju vizuelnih standarda. U SFRJ je bio jedan od vodećih umetničkih centra a tu su izlagana dela Dalija, Šagala, Vazarelija, Eroa, Fuhsa..Kolekcija umetničkih radova ima više od 5.000 dela a izlaže se u enterijeru i eksterijeru koji je 1964. godine uredio arhitekta Peđa Ristić.

(Danas/starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR