POLA VEKA OD PRVOG CRVENOG KIOSKA: Da li će se čuveni K67 ponovo naći na ulicama Beograda? (FOTO)

0
168
FOTO: Galerija Remont

 

Čuveni crveni kiosk, koji se zvanično zove K67, dobio je ime po godini u kojoj ga je patentirao tada mladi slovenački arhitekta Saša J. Mehtig. Inpiracija je bila presek dve cevi, a materijali poput ojačanog poliestera i poliuretana bili su potpuna revolucija u javnom prostoru. Ovo inovativno i praktično rešenje uvršteno je u kolekciju dizajna Muzeja moderne umetnosti u Njujorku (MoMA).

49. MAJSKA IZLOŽBA ULUPUDS-a: Prateći program u Ustanovi kulture Starog grada “Parobrod” do kraja juna

U galeriji “Remont”, u Maršala Birjuzova 7, u toku je izložba “K67”, koja je svojevrsni projekat vizuelnog mapiranja nekada popularnog crvenog kioska. Autori izložbe Ivan Manojlović i Aleksandar Zarić, kao i kustoskinja Ana Panić, obilazili su Srbiju i fotografisali kioske K67, koji su kroz vreme dugo pet decenija ispratili transformaciju crvenog kioska od simbola uređenosti, promišljenosti, modernizacije i dobrog dizajna do simbola neplaniranog urbanizma, divlje gradnje i haosa.

FOTO: Galerija Remont
FOTO: Galerija Remont

Njegova svrha bila je raznovrsna: počev od prodavnica namirnica, najviše viršli, preko novinarnica i poslastičarnica pa sve do stanica za žičare na planinama, ali i za kućicu za graničnu policiju. Do 1999. godine, kada je proizvodnja kioska K67 prestala, proizvedeno je 7.500 jedinica. Dok je većina ostala u Jugoslaviji, veliki broj ovih kioska izvezen je u inostranstvo, između ostalog u Poljsku, Irak, Keniju, Novi Zeland, Japan, bivše zemlje Sovjetskog Saveza, ali i u SAD. U Srbiji su se vremenom uglavnom modifikovali u skladu sa potrebama trenutnih vlasnika, pa su uglavnom izgubili svoj prvobitni izgled.

OSMOSPRATNICA UMESTO RUŠEVINE: Javni uvid u Plan detaljne regulacije za blok između ulica Džordža Vašingtona, Despota Stefana i Cetinjske (FOTO)

U prikupljanju materijala za izložbu učestvovali su i građani koji su slali svoje fotografije, što je, kako kažu autori, početak stvaranja vizuelnog arhiva kioska K67. On je među građanima podjednako simbol nekadašnje vere u bolju budućnost, ali isto tako i simbol posttranzicione Srbije i neuspele modernizacije.

FOTO: Galerija Remont
FOTO: Galerija Remont

Međutim, danas kao 76-ogodišnjak, Saša J. Mehtig i dalje radi na novim projektima dizajna kioska. Od 2003. godine razvija novu generaciju kioska čije bi testiranje uskoro trebalo da počne. Nikad se ne zna, ako se beogradskim gradskim vlastima to dopadne, možda se varijanta legendarnog crvenog kioska ponovo nađe u Beogradu!

UPOZNAJMO NAŠ GRAD: Znate li koja se starogradska ulica u 19. veku zvala Gradsko polje gornje? (FOTO)

Izložba u galeriji Remont traje do kraja juna.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR