POSLEDNJE ČETIRI VOŽDOVE GODINE: Izložba “Smrt Karađorđa Petrovića” u Istorijskom muzeju Srbije

0
114
FOTO: Promo

Izložba “Smrt Karađorđa Petrovića” obeležava 200 godina od ubistva Karađorđa i nastoji da posebno približi poslednje četri godine voždovog života. Izložbom je prikazan životni period Karađorđa nakon sloma ustanka 1813. godine, pa sve do tragičnog završetka života ličnosti koju istoričari smatraju stubom srpske nacionalne tradicije.

BESPLATNO: U subotu uz “Starogradsku karticu” poseta Muzeju Jovana Cvijića

Postavka prikazuje stanje u beogradskom pašaluku uoči podizanja Prvog srpskog ustanka u Orašcu na Sretenje 1804. godine, razvoj ustanka i njegov slom 1813, sa posebnim akcentom na okolnosti i događaje koji su usledili i doveli do tragičnog ubistva Karađorđa 1817. godine u vremenima ne uvek stabilne diplomatske i vojne podrške Rusije i Austrije. Ovaj tragični čin ubistva je imao dalekosežne posledice na državni i politički život Srbije, posebno na potonje sukobe dinastija Karađorđević i Obrenović, koji su obeležili istoriju srpskog naroda u 19. i početkom 20. veka.

OKRUGLI STO O IZBORNIM USLOVIMA: Poziv na sastanak svim opozicionim strankama

Posetioci će imati priliku da vide brojne originalne predmete koji su pripadali rodonačelniku dinastije Karađorđević, među kojima se svojim značajem i estetikom izdvajaju voždov pečatni prsten, dolama, zastava, kao i izvanredni primerci njegovog ličnog naoružanja i opreme: jatagan belosapac, pištolj kremenjak, tzv. ledenica, i fišeklija sa motivima Svetog Đorđa i Svetog Dimitrija, koji plene svojom lepotom i raskošnim ornamentima, predstavljajući tako i svojevrsna dela primenjene umetnosti i svedočanstva razvoja starih zanata i oružarstva.

Potpisivanje sporazuma o saradnji dve istoimene opštine: DELEGACIJA IZ SARAJEVA U POSETI STAROM GRADU (FOTO)

Autori izložbe su ugledni istoričari Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović i Borislav Korica. Dizajn postavke uradila je Izabela Martinov Tomović. Izložba je otvorena do septembra 2018. godine. Svake subote u 13 časova odvija se stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce. Grupne posete je neophodno zakazati na telefon 3287-242.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR