PRAVO BLAGO BEOGRADA: Atelje Uroša Predića, mesto koje odoleva izazovu vremena! (FOTO)

0
707
Kuća Uroša Predića; FOTO: Starogradski.com

Atelje u kojem je godinama stvarao Uroš Predić, nalazi se na starogradskoj adresi, u Svetogorskoj ulici 27. Kuća u kojoj je od 1909. godine živeo, jedan od najvećih srpskih slikara odvažno odoleva gradskom urbanizmu.

Umetnički vek, Uroš Predić proveo je u zgradi koju je davne 1908. projektovao čuveni arhitekta Nikola Nestrović. Arhitektura kuće pripada secesionističkom stilu. Atelje je naknadno dograđen uz postojeći objekat sa dvorišne strane. Među drugim prepoznatljivim zdanjima arhitekte Nikole Nestrovića su i zgrada današnjeg Narodnog muzeja, hotel Bristol, Tehnički fakultet i Univerzitetska biblioteka.

Kuća Uroša Predića; FOTO: Starogradski.com
Kuća Uroša Predića; FOTO: Starogradski.com

Prvobitni vlasnik kuće u Svetogorskoj bio je Josif Predić, rođeni brat poznatog slikara. Nakom smrti Uroša Predića, 1953. godine, u njegovom ateljeu stvarali su i slikari Miodrag B. Protić, Stojan Ćelić i Đorđe Ivačković.

Uroš Predić, rođen je u vojvođanskom gradiću Orlovatu, 1857. godine. Nakon gimazijskih dana i školovanja u Beču, ponovo se vratio u svoj zavičaj slikajući seriju o životu vojvođanskih seljaka. Od tada do kraja svog stvralaštva, naslikao je preko 1600 slika.

Portret Jovana Cvijića; FOTO: Starogradski.com
Portret Jovana Cvijića; FOTO: Starogradski.com

„ Prava umetnička slika začinje se u umu i srcu, kao dete boravi u umetniku i kad sazri rađa se”.

Uroš Predić stilski pripadao je realizmu. Slikarskom pravcu koji je podsticao opis stvarnosti, kroz prikaz trenutaka istorije, društvenog i romantičarskog stanja. Neke od najpoznatijih slika su “Portret Kraljice Natalije Obrenović”, “Siroče na majčinom grobu”, “Talijanče” i “Vesela braća.” Ostali su poznati portreti Ksenije Atanasijević, Jovana Cvijića, Slobodana Jovanovića.

Mnogi istoričari proučavajući rad i delo Uroša Predića, smatrali su da je usamljeno provodio dane. Često su mu dolazile dame, kako bi ih slikao, ali ljubavni život slikara ostaje zabeležen tek u nekom sačuvanom pismu.

Kada je umrla Mila Hamdija, bliska prijateljica Uroša Predića, pisao je prijatelju:

Uroš Predić; FOTO: Wikimedia Commons
Uroš Predić; FOTO: Wikimedia Commons

„Za njeno ime vezan je jedan kratak san o sreći u mojem životu. Da se taj san ostvario, koliko bih sada bio nesrećan! Ovako, provodivši svoj vek u brizi i radu, bez jačeg podstreka, u žabokrečini usamljenog askete, sačuvao sam se od sreće i nesreće…“

Uroš Predić ostavio je dela čiju vrednost jenemoguće procenti. Na platnima njegovih slika ostala je zabeležena kolektivna memorija srpskog naroda.

U pismu bratu, 1930. godine, napisao je:

„ Čudim se da ima ljudi koji bi rado počinjali svoj život iznova. Ne mogu reći da nisam imao i radosti u životu; ali po koju cenu! Ipak sam bez roptanja otaljao svoj kuluk, no ne bih želeo da to ponavljam. Meni je dobro ovako, i mirno gledam u režisera koji će dati znak da se spusti zavesa….Ovo raspoloženje je simptom ne samo starosti nego i zamorenosti. Možda će me proleće malo ohrabriti….“

Još kulture:

NEKADA ZAPUŠTENI PROLAZ, A SADA CENTAR KULTURE Ulična galerija slavi svoj peti rođendan!

KONJI IZ LUVRA STIŽU U SKADARLIJU: Izložba istaknutog umetnika na u Kući Đure Jakšića! (FOTO)

KOMPJUTERI I DALJE NISU UBILI SVU MAŠTU! Deca oduševila prolaznike u Studentskom parku (FOTO)

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR