Premijera Mocartovog “Don Đovanija” na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra

0
101
FOTO: YouTube

Mocartova opera “Don Đovani”, biće premijerno izvedena na Dan Narodnog pozorišta, 22. novembra, pod diregentskom upravom i u režiji gostiju iz Italije, Marka Boemija i Alberta Triole, u koprodukciji sa teatrom “Madlenianum” u sali Narodnog pozorišta.

Izložba u novootvorenoj galeriji “RIMA”: Najnoviji ciklus slika Vladimira Veličkovića (FOTO)

Mocart, inspirisan čuvenim španskim plemićem i zvodnikom Don Huanom, stvorio je Don Đovanija, operskog heroja, okarkterisanog kao antijunaka bez ideala kojeg vodi želja za ličnim zadovoljstvima. Poznati danski filozof Kjerkegor, Mocartovu operu opisao je kao “delo bez mane, neprekinuto savršenstvo”.

PRESVUČEN JEDAN OD NAJSTARIJIH HOTELA: Zavirite u sobe hotela “Royal Inn” u Kralja Petra (FOTO)

Opera je sačnjena od dva čina za koju je libreto napisao Lorenco Da Ponte. Prvo premijerno izvođenje ovog dela održano je 19. oktobra 1787. godine u Državnom pozorištu u Pragu. Danas, Mocartov “Don Đovani” se u operskoj bazi na internetu, “Operabase”, nalazi na desetom mestu po učestalosti izvođenja. U Narodnom pozorištu u Beogradu, ova opera je imala četri premijerne postavke, 1938, 1953, 1982. i  2006. godine.

U DOMU VOJSKE SRBIJE: Otkrivena spomen-ploča prvom fotoreporteru u Srbiji (FOTO)

Radnja opere odigrava se između nekoliko likova isprepletanim bogatim ljudskim pričama. Don Đovani, nezaustavljiv zavodnik, neprestano osvaja pažnju mnogih žena. Njegov bezbrižni život se komplikuje kada se svi oni kojima je naneo zlo udruže protiv njega. Ali, on ni tada ne želi da se promeni, pred njim se otvara pakao u koji odlazi. Nakon njegove smrti, ostali likovi spokojno nastavljaju svoje živote izgovarajući veliku poruku ovog dela: “Ovako prolazi onaj koji čini zlo. Smrt grešnika pokazuje kakav je bio njegov život.”

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR