PRIČE O ISTORIJSKIM VELIKANIMA: Virtuelna šetnja starogradskim ulicama u Muzeju Vuka i Dositeja (FOTO)

0
198
FOTO: Starogradski.com

U Muzeju Vuka i Dositeja, u toku je interesantna prezentacija pod nazivom “Heroji Dorćola”, u okviru manifestacije “Muzej u srcu grada” koju organizuje Narodni muzej.

“Radi se o herojima koji su nam ostavili kulturno-istorijsko nasleđe i možemo da ih podelimo na “ustanike”, “zaveštake” i “naučnike”. Nastojao sam da sve bude interesantno kao i da provokativne činjenice zainteresuju ljude. Bila je prisutna publika od školskog uzrasta i njihovih roditelja, pa do starije gospode i svaka im čast što su došli po vrućini. I u toj formi razgovora vodi se i rasprava jer mnogi imaju potrebu nešto i da kažu, a drugi pak da nauče” rekao nam je autor projekta Miodrag Tomić, viši kustos i PR Narodnog muzeja.

KAD NE RADI BAZEN DOBRA JE I FONTANTA: Alternativno rešenje za osveženje (FOTO)

Kako je objasnio, ideja je nastala s obzirom na to da je Dorćol jedno od najstarijih jezgra grada i sa prvim imenovanjem ulica se krenulo od najzaslužnijih građana i tih “prvoboraca” iz Prvog i Drugog srpskog ustanka. Prezentacija je podeljena na tri dela u trajanju od po sat i po vremena, u formi razgovora uz kafu, čaj ili sok, kao i video prezentaciju fotografija, video zapisa…

Miodrag Tomić; FOTO: Starogradski.com
Miodrag Tomić;
FOTO: Starogradski.com

Na prvom događaju održanom u nedelju 30. jula, krenulo se od Francuske ulice u svojevrsnu vrtuelnu šetnju.

AZBUKA STAROG GRADA – Z kao zadužbine, imovina zaveštana srpskom narodu (FOTO)

“Tako prvo dolazimo do Vasilija Vase Čarapića, jednog od najznačajnijih učesnika Prvog srpskog ustanka, pa zatim nastavljamo do Uzun-Mirka, takođe značajnog ustanika, pa se spustimo i dođemo do Dositeja Obradovića. Nadalje dolazimo do Simine ulice i Sime Nešića, prvog srpskog kontra-obaveštajca, pa pominjemo Jovana Dimitrijevića Dobračina koji je sam finansirao vojsku koju je oformio u borbi protiv Turaka. Onda sledi velika heroiona kneginja Ljubica, pa stižemo do kapetan Miše, našeg prvog tajkuna” ističe naš sagovornik.

Za drugi deo planirano je putovanje od kapetan Mišine ulice, pa do do Rige od Fere, ulice nazvane po velikom grčkom ustaniku, revolucionaru i poeti.

RUPE KOJE SU GODINAMA PRAVILE PROBLEM VOZAČIMA KONAČNO ZAKRPLJENE: Gundulićevim vencem bez truckanja (FOTO)

“Zanimljivo je da su ovde na Dorćolu, “smiraj” u nazivu ulica našle tri srpske dinastije: Obrenovići, kralj Petar prvi, car Dušan Silni i njegov sin Uroš Nejaki. Tu su i dva despota – Stefan Lazarević i Đurađ Branković. Trudimo se da razbijamo klišee o Brankovićima, o Jerini… pričamo malo i o špijunaži…” naveo je za Starogradski.com Miodrag Tomić.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Naredni deo prezentacije biće održan u nedelju 6. avgusta, a treći deo 13. avgusta, oba u 12 časova u Muzeju Vuka i Dositeja. Ulaz je besplatan!

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR