SA FESTA U PAROBROD: Novi filmovi u bioskopu “Dragan Gaga Nikolić”

0
229
FOTO: UK Parobrod

U bioskopu Ustanove kulture “Parobrod”, radnim danima i subotom, počele su projekcije dva filma, koji su svoju domaću premijeru imali na nedavno završenom 45. FEST-u. Drugi po redu igrani film reditelja Bojana Vuletića “Rekvijem za gospođu J”, sa Mirjanom Karanović u naslovnoj ulozi, prikazan je i u oficijelnom programu ovogodišnjeg Berlinala.

Radnja filma prati skromnu, sredovečnu ženu, koja na dan smrti kućnog ljubimca pronalazi stari porodični pištolj. U tom momentu smišlja šta bi još u životu mogla da uradi, te odlazi kod kamenoresca i naručuje sliku na svom nadgrobnom spomeniku. Komšinici vraća pozajmljenu stolicu, odlazi da vidi novi hiper-market u kojem radi njena starija ćerka… Podićiće i svoju otpremninu iz propale fabrike u kojoj je radila, ispraviće slovnu grešku u svom imenu u krštenici, ali joj treba samo još jedan dokument. Ovo je priča o pojedincu u zemlji večite tranzicije i neprekidne reforme administracije, kako je živeti teško a umreti još teže. Film je na programu bioskopa “Dragan Gaga Nikolić” u terminu od 20.30 časova.

PAROBROD NEGUJE SEĆANJE NA LEGENDU: Izložba “Vikipedija” o Draganu Gagi Nikoliću i prateća revija filmova

Od 19 časova prikazuje se “Oslobođenje Skoplja”, film čiju režiju potpisuju Rade i Danilo Šerbedžija, a scenario je napisan po nekadašnjoj kultnoj predstavi KPGT-a. Taj teatar osnovan u jesen 1977. godine pod pokroviteljstvom Centra za kulturnu djelatnost omladine iz Zagreba kao umetnička radna zajednica za predstavu “Oslobođenje Skopja”, a sačinjavali su je tadašnji prominentni umetnici: Ljubiša Ristić, Nada Kokotović, Rade Šerbedžija i reditelj predstave Dušan Jovanović. Od tada su prošle 4 decenije…

FOTO: UK Parobrod
FOTO: UK Parobrod

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR