ŠPANSKO LETO U BEOGRADU: Kulturni program instituta Servantes – izložbe, filmovi, knjige…

0
31

Institut Servantes osnovan je 1991. godine u rodnom gradu pisca Migela de Servantesa, u Madridu sa ciljem približavanja španskog jezika i kulture svim stanovnicima sveta. Danas Institut Servantes postoji u preko 70 država. U Beogradu postoji dugi niz godina, tokom kojih su pored jezičkih kurseva organizovane mnogobrojne kulturne, edukativne, zabavne i umetničke manifestacije. Starogradski.com vam prenosi program Instituta Servantes za predstojeći period.

ISTINA O BROJU VAKCINISANE DECE NA STAROM GRADU: Prošle godine 95% mališana primilo vakcine do polaska u školu! (FOTO)

U prostorijama instituta u Čika Ljubinoj 19, sve do 21. avgusta možete posetiti izložbu “Romski život. Lungo Drom”. Izložbom je prikazan lutalački i putujući život jednog karakternog naroda na teritoriji Španije, koji je za sobom ostavio bogatu istorijsku i kulturnu baštinu. Izložba će biti ispraćena Okruglim stolom, koji će se održati 14. avgusta sa početkom od 19h, a za kojim će diskusiju predvoditi Hoakin Lopes Bustamante autor izložbe.

LETO NA KALDRMI: Avgustovsko pozorište u Skadarliji

U utorak 8. avgusta, u okviru projekta Bioskop pod zvedama: Savremeni španski film, od 21h pogledajte film “Plavo i pomalo roze”. Narednog utorka, 15. avgusta na repertoaru je komedija “Srećnih 140” kada glavna junakinja Elia na proslavi svog rođendana saznaje da je osvojila džekpot na lutriji Euromilliones i da je dobila 140 miliona evra. Njeni gosti odmah počinju da prave planove kako da uzmu novac za sebe. Sledećeg utorka 22. avgusta, od 21h možete uživati u prijateljskom filmu “Nerazdvojni.” Za poslednju projekciju, 29. avgusta predviđen je film naučne fantastike “Vanzemaljac”

Izložba pod nazivom “Ukorenjeni. Fotografije Pjera Gonora” biće otvorena 21. avgusta. Portreti Pjera Gonora čine jedinstveni prikaz gracioznosti i dostojanstva ljudskog bića. Cilj njegovih radova je da uspostavi ravnotežu između individualnog i kolektivnog. Izloženi su portreti žena i muškaraca koji rade u Asturijskom rudniku.

AZBUKA STAROG GRADA: I kao Igumanova palata, prihod za prizrensku Bogosloviju (FOTO)

Pravu zanimljivost predstavlja radionica “Španska Serano pršuta”, tokom koje će učesnicima biti prikazane osobine španske pršute, njen kvalitet, hranljivost, i obrazložen veliki značaj ove namernice za špansku tradiciju i kulturu. Radionicu će voditi majstor u sečenju pršute Serhio Beljido. Radionica se sastoji iz tri elementa: prezentacije, teorijskog uvoda o Serano pršuti i praktičnog kursa o sečenju.

Svim ljubiteljima španske kulture, na raspolaganju je i biblioteka Instituta Servantes, “Hose Jero” u kojoj možete pronaći sve što volite, od filmova, stripova, beletristike do stručnih enciklopenija.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR