Španski metar u Beogradu

0
60

Od 16. do 30. maja održava se festival najboljih filmskih izdanja na španskom jeziku i to na čak tri lokacije Starog grada: Muzej jugoslovenske kinoteke, Dom omladine Beograda i Kulturni centar Beograda.

Prvi ciklus filmova počeće 16. maja u Muzeju jugoslovenske kinoteke pod nazivom “Počasna Goja nagrada”. Ovaj ciklus provešće nas kroz filmove legendarne Marise Paredes, ovogodišnje dobitnice nagrade Španske akademije za film i umetnost.

Tri dana ćemo moći da uživamo u ulogama muze Pedra Almodovara, koja je ostvarila filmsku karijeru kako u Španiji, tako i u Italiji i Francuskoj. Neki od naziva filmova ikone španske kinematografije prvog ciklusa su “Đavolja kičma”, “Hladno sunce zime”, “Sve o mojoj majci”, “Pukovniku nema ko da piše”…

Marisa-Paredes-Goya

Zanimljiv ciklus “Ženski ugao” posvećen je najinteresantnijim ostvarenjima španskih rediteljki, koji će se održavati u Domu omladine Beograda. Kako mlade, tako i starije rediteljke svojim filmovima prikazuju različite uglove životnih priča, dok za cilj imaju da istaknu autentičnost ženske vizure u španskoj filmskoj produkciji. Neki od filmova drugog ciklusa Španskog metra baziraju se na promociji španskog jezika, zatim na komičnim pričama zaljubljivanja Migela de Sevantesa i Vilijama Šekspira u istu ženu, gde će Leonor de Vibero pokušati da spoji ova dva velikana da napišu zajedničko delo.

Treći ciklus predstavlja omiljenu poslasticu španskog “Savremenog filma” koji će ove godine predstaviti uzbudljiva, emotivna, duhovita, ali i društveno angažovana ostvarenja iz Španije, Argentine, Venecuele, Perua i Meksika.

Poslednja tura filmskog festivala održavaće se šest dana, sa početkom 25. maja u Dvorani KCB-a. Počasna gošća festivala, rediteljka Ines Paris otvoriće treći ciklus festivala filmom “Noć u kojoj moja majka ubila mog oca”, koji je imao čak 18 nominacija za nagradu Goja.

OSTAVI ODGOVOR