SPOMENIK KNEZU MIHAILU NA TRGU REPUBLIKE: Sastajalište generacija Beograđana “kod konja” (FOTO)

0
589
FOTO: Starogradski.com

 

Trg republike, osim što je najpoznatiji beogradski trg, jedna je od najznačajnijih tačaka naše prestonice u kojoj se oslikava bogata kulturno-istorijska baština srpskog naroda. Centralni deo trga, koga okružuju Narodno pozorište, Narodni muzej i druge znamenitosti, svakako je spomenik knezu Mihailu Obrenoviću.

Generacijama Beograđana i posetilaca prestonog grada Srbije i  nekadašnje Jugoslavije, taj deo trga je omiljeno gradsko sastajališe, poznatije po beogradskom sleng nazivu kod “konja”.

LETNJI PROGRAMI ZA MLADE: Pisanje, vajanje, pa čak i heklanje za DŽ

Manje je poznato da je ovaj spomenik prvi umetnički spomenik podignut u Srbiji, davnog 19. decembra, daleke 1882. godine.

Naime, pet godina nakon ubistva kneza Mihaila Obrenovića (1868) tadašlje vlasti su raspisale međunarodni konkurs za izradu spomenika na neuređenom prostoru koji se nalazio na tom mestu nakon rušenja nekadašnje Stambol kapije.

SKADARLIJSKI VREMEPLOV: Povratak u doba kada se na ulicu nije izlazilo bez šešira (FOTO)

Po pričama savremenika koje su se mogle čuti u nekadašnjoj beogradskoj čaršiji, tadašnji Knežev domoupravitelj Anastas Jovanović protežirao je rad vajara Enrika Pacija iz Firence, iako je među mnogobrojnim radovima komisija prvu nagradu dodelila bečkom skulptoru Pilcu, a nagradu za najbolje rešenje postolja Bočiniju iz Firence. Nakon završetka svih radova firentinski vajar Enriko Paci nagrađen je sa 300 hiljada dinara u zlatu i odlikovan Takovskim ordenom drugog reda.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Grandiozni spomenik stoji na osmougaonom postolju na čijim stranama je grb Srbije sa posvetom „Knezu-Mihailu Obrenoviću III blagodarna Srbija“. Na njemu su upisana i imena tadašnjih utvrđenih gradova: Beograd, Smederevo, Kladovo, Soko, Užice i Šabac koji su oslobođeni od Turaka 1867. godine. Iznad natpisa nalazi se bronzani reljef koji predstavlja poziv kneza Miloša Obrenovića na borbu protiv Turaka u Takovu 1815. godine.

PODIZANJE SPOMENIKA ZORANU ĐINĐIĆU NA STUDENTSKOM TRGU KORAK BLIŽE: Izmeštanje saobraćaja iz Vasine i parking ispod parka

Spomenik sa figurom konjanika visok je 11 i dugačak 8,46 metara. Rađen je u mermeru i bronzi koja je izlivena u minhenskoj fabrici „Miler“.

Otkrivanju spomenika, na svetog Nikolu 1882. godine, na kojoj je svečanu besedu održao Stojan Novaković, prisustvovale su sve značajne ličnosti srpske države predvođene kraljem Milanom i kraljicom Natalijom Obrenović.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR