(Sreda, 22. februar) Kuda večeras? Ako volite da čitate, pravac UK Parobrod…

0
131
Predrag Matvejević; FOTO: Promo

Povodom nedavne vesti o smrti Predraga Matvejevića u Zagrebu, jednog od najvažnijih i najprevođenijih pisaca i publicista Balkana i jugoistočne Evrope održaće se komemoracija ’’Beogradski rekvijem’’ u sredu, 22. februara od 19 h u UK Parobrod.

O liku i delu najprevođenijeg hrvatskog, eks jugoslovenskog autora u svetu, antistaljiniste, antinacionaliste, mirotvorca, epistolarnog disidenta, zaljubljenika u Mediteran i pomorstvo, profesora francuskog, srpskog i hrvatskog jezika i književnosti, rođenog 1932. god. u Mostaru, uz moderiranje Katarine Lazić urednice u Parobrodu,  govoriće regionalni sagovornici i njegovi savremenici: istoričarka Branka Prpa, književnik i dramaturg Filip David, književnik i esejista Saša Ilić, književnik Igor Štiks, filozof Lino Veljak.

Specijalno za ovaj ’’Beogradski rekvijem’’, obratiće se i Bora Ćosić, književnik iz Berlina, rođen iste godine kada i Matvejević, sa kojim je drugovao više od četiri decenije.

Matvejevićev ’’Mediteranski brevijar’’ preveden je na dvadesetak jezika sveta, a  putopis ’’Druga Venecija’’ na deset. Njegovu knjigu ’’Jugoslovenstvo danas’’ objavio je beogradski BIGZ, 1984. godine u 30.000 primeraka.  Matvejević  je imao počasne  doktorate  u Francuskoj, Italiji, Bosni i Hercegovini.

Bio je počasni doživotni potpredsednik Međunarodnog PEN kluba u Londonu,  savetnik za politiku Evropske komisije za Sredozemlje…

Nosilac je odlikovanja koja su mu dodelili predsednici Francuske ( Legija časti), Hrvatske, Slovenije, Španije i Italije. Dobitnik je 14 međunarodnih književnih nagrada.

Ulaz je slobodan. UK Parobrod nalazi se u Kapetan Mišinoj 6a.

(Blic)

OSTAVI ODGOVOR