ŠTA MAŠINU ČINI MAŠINOM? Festival S.U.T.R.A. do 13. juna u Muzeju nauke i tehnike (FOTO)

0
126
FOTO: Starogradski.com

Muzej nauke i tehnike predstavlja Festival S.U.T.R.A. 2017, Spoj Umetnosti, Tehnologije, Raznovrsnog i Autentičnog, koji traje do utorka 13. juna.

BESPLATNI TABLETI ZA STAROGRADSKE TREĆAKE: I veselo i tužno u OŠ “Stari grad” (FOTO)

U okviru festivala, pripremljen je inovativan program koji prati odnos umetnosti, društva i tehnologije, kao sinteze 21.veka. Ovogodišnji festival po prvi put ima unapred određen tematski fokus – Mašinu. U izložbenom delu programa Festivala, predstavljena je estetika digitalnog doba, u kojem se tehnologija shvata kao sredstvo za izražavanje stavova, osećanja i želja. Izložba je sačinjena od 14 radova, 13 različitih umetnika iz Srbije i inostranstva. Postavlja se pitanje kakav je uticaj digitalne revolucije na ljudski identitet i ponašanje?

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

“U mašinama postoje ljudske vrednosti koje nismo pretpostavljali da postoje. Ogromne materijalne promene koje je mašina uvela u naše fizičko okruženje možda su dugoročno manje važne nego njeni duhovni doprinosi našoj kulturi”- Luis Mamford

Filozofkinja, umetnik-teoretičar, istraživač novih medija, programer i kompozitorka, kroz Festival S.U.T.R.A. svojim naučno-umetničkim istraživanjima pokušaće da odgovore na pitanja šta mašinu čini mašinom, kako se shvatanje mašine menjalo kroz istoriju, kakva je uloga mašine u praksama savremene umetnosti, kako se novim medijima i digitalnim tehnologijama oblikuju masovni pokreti, kako veštačka inteligencija i mašinsko učenje utiču na naše stavove i vrednosti, koliko će nam još biti potrebno do konačne humanizacije mašine, kako se snaći u ovom svetu, kako ga razumeti i u njemu stvarati?

PROBLEM SA IZMEŠTANJEM OTPADA SA DORĆOLSKE PRUGE: Rok nije ispoštovan, ali je mehanizacija na terenu (FOTO)

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pored filozofskog, naučnog i teorijskog dela, tokom Festivala S.U.T.R.A. možete uživati u predavanju Miljane Milojević, 13 juna u 19 časova pod nazivom Od poluge do misleće mašine. Kreativna radionica Uroša Krčadinca Data skulpture: vajari baza podataka, održaće se 11. juna u 12 časova. Spektakularan performans grupe “Dark matters” održaće se 10. juna u 20 časova u Galeriji “Aleksandar Despić”, Muzeja nauke i tehnike.

DONJI DORĆOL NA NOGAMA: Protesti obeležili dan na Starom gradu (FOTO, VIDEO)

Radno vreme muzeja je od utorka do nedelje, od 10 do 20 časova. Muzej se nalazi u Skenderbegovoj ulici 51.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR