ŠTA ZAPRAVO ZNAMO O BITEFU? Nedovršena crkva u kojoj su snimani “Anđeli” (FOTO)

1
1320
Bitef FOTO: Starogradski.com

Na skveru Mire Trailović, na Dorćolu, nalazi se nikada dovršena evangelistička crkva. Priča o zgradi u kojoj je danas smešten Bitef teatar nosi sa sobom sve ono što naš grad jeste – Magiquè.

Izgradnju objekta 1940. godine započela je nemačka evangelističko-hrišćanska zemaljska crkva (katedrala). Projektom je rukovodio arhitekta Oto Barting, jedan od nosioca idejnog pravca Bauhaus. Prvobitni projekat obuhvatao je crkvu sa zgradom u kojoj bi bili smešeteni internat, kancelarije i stanovi za crkvene službenike. Način gradnje bio je netipičan za vreme u kojem je objekat nastajao. Betonske rešetkaste konstrukcije popunjavane su ciglama. Cigle za unutrašnji deo crkve dovežene su iz Nemačke, dok su fasadne cigle proizvedene u beogradskoj ciglani. Razradu projekta sprovodio je srpski arhitekta Đorđe V. Staševski.

Gradnja crkve prekinuta je 1942. godine, tokom Drugog svetskog rata. Zgrada nije dovršena, niti osveštana, te s toga nikada nije stekla sakralnu, versku svetost.

Bitef teatar FOTO: Starogradski.com
Bitef teatar FOTO: Starogradski.com

Po završetku Drugog svetskog rata, crkva je nacionalizovana. Kasnije, Vlada je prepustila zgradu Gradu na korišćenje.

Prvobitno, na gornjem spratu nalazio se Arhiv Jugoslavije, dok je u drugom delu zgrade bila kreativna radionica pozorišta Boško Buha. Zgrada je tokom 1988-89. rekonstruisna i adaptirana za potrebe Bitef teatra.

Beogradski internacionalni teatarski festival – BITEF, nastao je davne 1967. godine u okviru pozorišta Atelje 212. Danas, ovaj teatar karakteriše avangarda, eksperiment, ples i prevalizalženje aktuelnih kulturnih modela. U okviru Bitef-a, svake godine se održava odveć poznati Bitef festival, zatim postoji i Bitef plesna kompanija, koja trenutno održava radionice irskog plesa za koje se možete prijaviti na sajtu Bitef-a.

U sklopu Bitefa nalazi se kultni klub Bitef Art Cafe. Pored muzičkog programa, održavaju se i pozorišno-kabaretske forme, kamerne predstve, poetske večeri čineći noćni život našeg magičnog grada sadržajnijim.

Bitef FOTO: Starogradski.com
Bitef
FOTO: Starogradski.com

Za ovo mesto vezuje se kultni srpski film “Mi nismo anđeli”. Kafe “We are not angels” smešten je u nikada završenoj evangelističkoj crkvi. Sa zadnje strane, iz Drinčićeve ulice taksista Paja ruši gajbe, kada se na samom kraju filma Marina porađa, dok Branka Katić juri svog dečka.

Starogradski.com vam preporučuje nekoliko prdstava iz Bitefa, koje možete pogledati u narednim danima. Devetog maja, možete pogledati predstavu “Leni”, multimedijalni triptih  o životu i delu Leni Rifenštal, dok se desetog maja održava predstava “Crvena ljubav”, koja se bavi revolucionarnom idejom ljubavi, koja dovodi u pitanje patrijahalne i kapitalističke društvene mehanizme. Predstavu “O S(a)vesti” pogledajte 12. maja, a 13. predstavu “Doček”

Radno vreme blagajne je od 18 do 20 sati. Rezervacije karata možete vršiti na broj 069/899-24-00. Popuste od 50 odsto imaju studenti, đaci, penzioneri, a 30 odsto imaju grupne posete.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. Bitef teatar je uvek bio sve ono sto je suprotno srpskim korenima kulture.
    Najnakaznije predstave stranih autora sumnjivim moralnih nacela koji su nasli zgodno tle da prospu sav onaj ljudski gnoj iz svojih glava, sve ono bez cega ovaj svet bi svakako bio lepse mesto za zivot.
    Kao kruna na sve to, zar nije ocigledna blasfemija da na zgradi crkve (istina – nedovrsene i neosvestane) stoji tabla “We are not angels”?

OSTAVI ODGOVOR