STARI GRAD KROZ KIČICU NEKADAŠNJEG PREDSEDNIKA Izložba slika Miodraga Prodanovića u Domu Vojske

0
497
Ulje na platnu AUTOR: Miodrag Prodanović

Akademski slikar i nekadašnji predsednik opštine Stari grad Miodrag Prodanović, koji je tu funkciju obavljao od 1980. do 1986. godine, predstaviće svoje radove iz poslednjeg ciklusa svog stvaralačkog opusa pod nazivom “Moj Beograd”. Izložbu će trećeg aprila, sa početkom u 13 sati, u maloj galeriji Doma Vojske Srbije otvoriti likovni kritičar Nikola Kusovac.

Prema rečima autora slika, ulja na platnu, nastala u proteklih nekoliko godina, jedinstveni su urbani pejzaži Starog grada koji poznajemo i volimo.

U Domu Vojske Srbije biće otvorena njegova peta samostalna izložba slika, ovoga puta sa Starim gradom u srcu i urbanim pejzažima uz Savu, Dunav, mostove, ulice i trgove.

Miodrag Prodanović završio je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu 1968. godine u klasi profesora Đorđa Bošana. U opštini Stari grad prvi put je počeo da radi 1978. godine kao zamenik predsednika Skupštine opštine, u vreme kada je počela velika akcija silaska na obale reka.

Miodrag Prodanović FOTO: Starogradski.com
Miodrag Prodanović
FOTO: Starogradski.com

– Opština Stari grad tada je bila u punom usponu, sa puno investicija. Najveći projekat koji smo uradili bila je izgradnja naselja uz Dunav, ispod i iznad pruge, a koje danas zovemo Donji Dorćol. Investicije su bile velike i na Terazijskom platou. Opština je imala problema sa strujom i vodom, jer su instalacije bile stare preko 70 godina – kaže Miodrag Prodanović.

Opština Stari grad, seća se, bila je najjača opština u državi. Imala je 87 hiljada stanovnika i 132 hiljade zaposlenih. Ono po čemu je Stari grad bio prepoznatljiv osamdesetih godina bile su brojne inicijative.

– Jedna od većih inicijativa građana bila je izmeštanje velikog parkinga sa Trga Marksa i Engelsa, danas Trga Nikole Pašića. To je bio ružan prizor koji smo trajno rešili postavljanjem drvoreda koji i danas krase to mesto. U isto vreme, krenuli smo i sa popločavanjem Knez Mihailove ulice, rekonstrukcijom Narodnog pozorišta, a učestvovali smo i u donošenju detaljnog urbanističkog plana za izgradnju opere na Trgu Republike. Duboko sam verovao u ideju da zgrada opere treba biti sagrađena na zelenoj površini preko puta pozorišta, na mestu gde je danas takozvani “staklenac” – priča nekadašnji prvi čovek naše opštine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR