Stari grad u znaku jubileja Milene Pavlović Barili: Izložbe, književno veče, pozorišna predstava

0
414
FOTO: Starogradski.com

Povodom jubileja od 110 godina od rođenja Milene Pavlović Barili, trenutno na Starom gradu traju dve izložbene postavke, a tokom februara je u “Bitef teatru” gostovala i predstava “San o Mileni” iz Požarevca, koja će biti reprizirana u četvrtak 7. marta u 20 sati. Konačno, nedavno je u, održano je i književno veče, takođe u Domu Jevrema Grujića, pod nazivom: “Napiši mi stih da ti naslikam sliku”.

BASTAĆ: Izmene Zakona o Komunalnoj policiji služe za uhlebljenje botova!

Na ovoj književoj večeri u zdanju u Svetogorskoj, subotu 23.februara, glumica Vesna Stanković govorila je stihove čarobne Milene, grupa pevača iz Hora Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Banjici je svojom muzikom razgalila srca prisutnuh, a glavna urednica izdavačke kuće “HERAedu”, Zorica Stablović Bulajić je govorila o mnogobrojnim kapitalnim izdanjima o Mileni. Violeta Tomić, kustos muzeja Milena Pavlović Barilli iz Požarevca bavila se  poezijom umetnice, dok je predstavnica Doma Jevrema Grujića,  Jasmina Vučićević, istoričarka umetnosti, gostima približila izložbu slika “Čarobna Milena”. Predsednik Udruženja umetnika Dunav Ars, Nadežda Gligorić je proglasila početak rada Literarne sekcije ovog udruženja.

Knjizevno vece u Domu Jevrema Grujića FOTO: Starogradski.com
Knjizevno vece u Domu Jevrema Grujića
FOTO: Starogradski.com

Podsetimo, U Domu Jevrema Grujića, na izložbi pod nazivom “Čarobna Milena”, predstavljeno je preko 40 slika: autoportreta, portreta njenih roditelja i poznatih ličnosti, enigmatskih i fantastičnih kompozicija i ilustracija za prestižne modne časopise, kao i modnih kreacija inspirisanih Milenom, koje predstavljaju život delikatne mlade žene – intrigantne slikarke i pesnikinje ne samo srpske, već i svetske umetničke scene. Izložena dela ustupljena su iz Fondacije Milenin dom – Galerija Milene Pavlović Barili u Požarevcu i Galerije Matice srpske u Novom Sadu. Ova izložba otvorena je još 7. novembra, trajaće do 31. marta, a radno vreme Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom 15-20h i subotom i nedeljom 11-16h, sa vođenim turama na svakih sat vremena.

GRAD KONAČNO ODVOJIO PARE I ZA OBNOVU „POBEDNIKA”

Druga izložba slika Milene Pavlović Barili pod nazivom “Od Milenine slike do Mileninog stiha”, traje od 4. februara do 2. marta, u galeriji u holu u prizemlju “Dunav osiguranja” na Trgu Republike. Ova postavka obuhvata 27 “ranih radova”, akademskog perioda rađenih akvarelom. Na otvaranju je govorila kustoskinja Galerije Milene Pavlović Barili i autorka izložbe Violeta Tomić, a Ljiljana Lazarević Davidović iz Udruženja “Dunav Ars” izrazila je zadovoljstvo jer je Udruženje u prilici da bude domaćin ovako važne izložbe.

Izložba u "Dunavu" FOTO: Starogradski.com
Izložba u “Dunavu”
FOTO: Starogradski.com

– Ovo je drugi put da su Milenine slike izložene u holu naše kompanije. Na ovaj način mi smo želeli da obeležimo početak jubileja kojim Udruženje ‘Dunav Ars’ obeležava 30 godina postojanja. Organizujemo izložbe afirmisanih umetnika, ali i predstavljamo rad 50 slikara amatera koji su članovi našeg udruženja – rekla je Ljiljana Lazarević Davidović.

KANCELARIJA ZA MLADE OPŠTINE STARI GRAD: Besplatne pripreme iz srpskog jezika za upis na fakultet

Ako se svemu ovome doda dokumentarna predstava o Mileni Pavlović Barili „San o Mileni“, jasno je da je ovih dana i meseci, Stari grad zaista mesto na kom se intenzivno sećamo ove naše sjajne umetnice.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

Predstava je nastala pod okriljem Udruženja umetnika „Artista“ iz Mileninog rodnog grada Požarevca, koja je prvi put odigrana na sceni “Bitef teatra” 6. februara, a repriziraće se u četvrtak 7. marta od 20 sati. Opisuje najvažnije životne događaje naše poznate slikarke, scenografkinje, ilustratorke… Njenu dramaturšku matricu čine Milenina pisma, dokumenta, kritike, dnevnički zapisi, kao i analitički tekstovi. Komad je edukativnog i visoko poetizovanog karaktera i mnoštvp likovnih reprodukcija i skeniranih dokumenata i pisama umetnice  prikazuje na videu. Glavne uloge igraju Tijana Višković, Aleksandra Veljković, Jovan Zdravković i Marko Panajotović, a režiser je Jelena Bogavac.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR