Stop gondoli i “kukavičja jaja” naprednjačkih vlasti na Kalemegdanu

0
90

Da se svakodnevni život u Starom gradu pretvorio u „ružičaste” i „hepi” televizijske rijalitije više je nego jasno pretvaranjem istorijskog centra i urbanog jezgra grada u pešačku zonu i njegovim izmeštanjem u „krezubi” Beograd na vodi.

Vrh ledenog brega je gradnja, sada već famozne, gondole, ili ti srpski rečeno žičare od Kalemegdana do Ušća, koja je ogolila sva „kukavičja jaja” koja su gradske vlasti i Ministarstvo za građevinarstvo, saobraćaj i infrastrukturu podmetnule javnosti na Beogradskoj tvrđavi, zakonom zaštićenom kulturnom dobru od nacionalnog interesa.

STAROGRAĐANI NISU PODANICI

Izgradnjom gondole nastavlja se urbanistički haos koji udružena centralizovana vlast proizvodi u prostoru! U poslednjih mesec dana događaji su se ređali filmskom brzinom. Sve je počelo 12. marta iznenadnom sečom 155 stabala, kada su uznemireni Beograđani preko društvenih mreža javljali o „ekocidu”. Gradske vlasti su sečom stoletnih, zdravih stabala ostavile pustoš na Kalemegdanu i Ušću, a „šlag na tortu” bila je nestručno započeta rekonstrukcija, čitaj rušenje, „Velikogstepeništa”.

Klupko zvano „gondola”počelo je da se odmotava uz revolt građana i apel stručne javnosti, koje su iz sedmogodišnje hibernacije probudili višemesečni građanski protesti. Nakon odlučne reakcije opštine Stari grad i sastanka sa gnevnim Starograđanima i njihovim udruženjima odlučeno je da se Kalemegdan mora sačuvati!

„One koji budu dolazili sa mehanizacijom i alatima za izvođenje radova na još jednom besmislenom projektu vlasti sprečićemo da od Kalemegdana prave anti-park i početnu stanicu za žičaru koju Beograđani ne žele”, rekao je tom prilikom predsednik opštine Marko Bastać.

Uklanjanjemtajanstvene ograde ogoljena je metalna skalamerija za kafanu u čiju su bespravnu izgradnju upletena za sada N.N. lica. Uzurpacija javnog prostora za privatni interes budućeg vlasnika kafane nije nepoznata. Setimo se objekta „Promenada“ podignutog u prvim mesecima „Beograda na vodi“.

Epilog je poznat – Starograđani,složno sa opštinarima danoćno dežuraju i čuvaju Kalemegdan, radov isu obustavljeni, sem jednog noćnog fantomskog odnošenja table, na kojoj je gradska vlast navela da se vrši rekonstrukcija „stare kućice“, a kada je sve razotkriveno, građani su ispisali pravu namenu ove skalamerije, što zamenik gradonačelnika Vesić nikad dosadanije demantovao, ali je za to predsednika opštine i Starograđane častio epitetom- „huligani”!

Počele su da pljušte krivične prijave protiv grada i ministarstva, a prvu je podneo predsednik opštine Stari grad. Sledile su nove od strane pojedinaca i narodnih poslanika opozicije, a pred Ustavnim sudom pokrenuta je inicijativa za ocenu ustavnosti i zakonitosti plana detaljne regulacije kojim je Skupština grada omogućila izgradnju žičare.Strana 7 Kancelarija za odbranuKalemegdana

PETICIJA STRUČNE JAVNOSTI

Inicijativa više strukovnih udruženja, naučnih i profesionalnih organizacija i instituta pokrenula je peticiju koju je imenom, prezimenom i titulom onlajn potpisalo preko 15.000 ljudi, ali i više od 2.000 građana lično, na inicijativu Starograđanki koje su se organizovale da na mestu posečenog platana sakupljaju potpise ogorčenih prolaznika.

U apelu upućenom ministarstvima kulture, spoljnih poslova, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, i direktorki Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, naveli su da je projekat gondole„u koliziji sa stručnim standardima, međunarodnim obavezama i zakonima Srbije u domenu očuvanja kulturnog nasleđa, a nepovratno bi ugrozio Beogradsku tvrđavu kao kulturno dobro od najvišeg značaja za RepublikuSrbiju”.

U pismu koje su nam predočile naše sagovornice dr Irina Subotić, istoričarka umetnosti i predsednica „Evropa Nostra Srbija”, nacionalnog predstavnika  najveće evropske mreže za zaštitu i očuvanje nasleđa „Evropa Nostra”, i arhitekta-konzervator Katarina Maksimov, presednica Društva konzervatora Srbije, nacionalnog strukovnog udruženja koje okuplja stručnjake i naučnike iz različitih oblasti zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa je konstatovano – „Zaprepašćeni smo mogućnošću da se deo Beogradske tvrđave, na najgrublji način devastira I devalorizuje predviđenom izgradnjom kilometardugačkegondole”!

Gospođa Subotić kaže da su na sednici Upravnog odbora„Evropa Nostra“ u Hagu podržani zahtevi peticije i protesta.

„Njihova stručna delegacija početkom maja dolazi u Beograd. Već su se obratili relevantnim evropskim i svetskim organizacijama koje se bave očuvanjem baštine, jer Beogradska tvrđava je spomenik od izuzetnog značaja, što znači da pripada kompletnoj civilizaciji, a ne samo trenutnoj vlasti – naglašava naša sagovornica koja je rođena, školovala se, radila i sa porodicom živi na Staromgradu.

KATASTROFALAN PROJEKAT

„Vitalno sam vezana za duh Beograda, posebno za njegove istorijske vrednosti, za Kalemegdan i ono malo belega prošlosti koje ratovi i nebriga nisu uništili. Došlo je vreme da se užasavamo lažne brige I lažne modernizacije. Nisu nam potrebni neprijatelji ako nam vlast bezočno uništava grad. Sve što sam kao istoričarka umetnosti učila o zaštiti spomenika kulture, odlukom gradskih vlasti sada se negira, krše se zakoni, donose pogrešna rešenja, menjaju planovi i regulacije, bez pravih studija izvodljivosti i održivosti a trajno se urušava spomenik od izuzetnog značaja kakav je Beogradska tvrđava. Jednomrečju –katastrofalan projekat koji će unakaziti Beograd”, zaključuje Irina Subotić.

Arhitekta Katarina Maksimov kaže da „izgradnja gondole nije dozvoljena planom generalne regulacije I da po Zakonu o planiranju i izgradnji kada dva urbanistička plana nisu u saglasnosti, prednost imao najviši u hijerarhiji, a to je plan generalne regulacije. Ne vidim opravdanost izgradnje ovog objekta”, naglašava ona i dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja može da proceni i ospori taj projekat.

Međutim, i pored strateški pogrešno postavljenih uloga u zaštiti kulturnog nasleđa,projekat gondola sprovodi se potpuno bespravno!

Vrlo je jednostavno pratiti čitav niz nedoslednosti koje su prethodile izdavanju građevinske dozvole za pripremne radove, priča naša sagovornica i navodi: Zakon o prostornom planu Srbije 2010-2020 („Sl. glasnik RS”, 88/2010) prepoznaje značaj očuvanja kulturnog nasleđa kao jedan od najznačajnijih resursa, Generalni urbanistički plan Grada Beograda tvrđavu prepoznaje kao „kapitalni simbol evropskog identita grada“ („Sl. list grada Beograda“,11/2016), kao i Plan generalne regulacije („Sl. list grada Beograda“,20/2016) – vrlo decidno ističe značaj kulturnog nasleđa, pa samim timi Beogradske tvrđave.

„Gondola je samo jedan od mnogih slučajeva kada je služba zaštite iskorišćena kao administrativni aparat za sporovođenje suludih ideja u kojima najveću štetu trpi nepokretno kulturno nasleđe koje je ustavom zagarantovano pravo svih građana Srbije“, zaključuje Katarina Maksimov.

DOZVOLA GOSPOĐE MINISTARKE

Vlasti JP „Skijališta Srbije” su u svom naumu bahato nastavili medijsku kampanju, u koju se uključio i predsednik države, pokazavši da mnogo ne haje na kritike, nastavljajući pripreme za izgradnju žičare. Objavljeno je mnoštvo reklama označaju „gondole” za javni prevoz I razvoj turizma glavnog grada, i gle čuda, čak I spot u okviru vremenske prognoze pre drugog Dnevnika RTS- a, kao da ćemo se skijati na Kališu!?

I sve to iako se u Planu generalne regulacije (PGR) Beograda izričito zabranjuje „ postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvateritorijalnim obuhvatima“.

„Kada pratite, niz urbanističkih dokumenata koji se nadovezuju jedan na drugi, suludo je, a i nezakonita odluka grada Beograda da prvo donese odluku o izradi, a zatim i usvoji Plan detaljne regulacije za gondolu Kalemegdan – Ušće („Sl. list grada Beograda“ br. 65/2018). Već je i sam naziv Plan detaljne regulacije u suprotnosti sa usvojenim PGR-e“, ističe predsednica Društva konzervatora Srbije.

Dok pišemo tekst minstarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdala je građevinsku dozvolu za radove i ako je ono nenadležno za arheološka istraživanja, jer je po zakonu to u resoru ministarstva kulture.

Ministarstvo građevine, na osnovu ovog nezakonitog Plana detaljne regulacije izdaje lokacijske uslove, a zatim i građevinsku dozvolu za pripremne radove.

„U svim koracima, koje zapravo, ne bismo dalje trebali ni da razmatramo, takođe postoje neregularnosti: neizvršena arheološka istraživanja pre donošenja PDR-a, nepostojanje zahtevane studije izvodljivosti od strane Republičkog zavoda, pa na kraju i izdavanje lokacijskih uslova bez mera tehničke zaštite nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulturue grada Beograda za prostor sa druge strane Save koji je dobro koje uživa prethodnu zaštitu i koje je u njihovoj ingerenciji“, ističe Katarina Maksimov i dodaje da su sve ovo argumenti kojima strukovna udruženja, građani i stručna javnost istupa i istupaće i dalje.

„Dozvola Gospođe ministarke  je novo „kukavičje jaje” vlasti. Pravnici upozoravaju da sve to ukazuje da je saopštenje da je „izdata građevinska dozvola za pripremne arheološke radove na izgradnji gondole” nejasno, posebno u delu u kojem se navodi da je dozvola izdata u skladu sa rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture. U skladu sa članom 112. Zakona o kulturnim dobrima, ministarstvo nadležno za poslove kulture odobrava arheološko iskopavanje I istraživanje arheološkog nalazišta!”, kaže Uroš Marković iz Udruženja građana „Čuvari Starog grada”, koji danonoćno dežuraju na Kalemegdanu!

ČUVAJMO KALEMEGDAN

„Takozvana gondola-žičara, nevešto sakrivena kafančina, kao i građevinska dozvola ministarstva građevine samo su vrhunac projekata aktuelnih vlasti, koje u svojoj bahatoj osionisti Starograđane ne pitaju ama baš ništa,a kamoli za mišljenje! Tretiraju se kao podanici i poslušnici iz „ljubičaste zone za parkiranje”, ogorčeno nastavlja Starograđanin Uroš Marković.

Vlast zamenaruje notornu činjenicu da Stari grad nije pežorativno izvikani „krug dvojke” nego istorijsko sedište grada i centar intelektualne, akademske, stručne, kulturne i umetničke javnosti i skoro svih državnih institucija i ustanova ove zemlje i njenog glavnog grada.

„Građani moraju da se pitaju, ovo je pre svega njihov grad i potpuno je nerazumno ne misliti o njihovim potrebama i željama. To je uobičajena praksa u civilizovanim sredinama kojima se mi s mukom približavamo”, očenjuje gospođa Irena Subotić.

Nažalost, ova vlast ne poštuje osobenosti opštine Stari grad koja treba da predstavlja i zastupa autentične interese naše lokalne zajednice.

„Imajući u vidu da je opština Stari grad izgubila skoro sve ingerencije a da se iz Starog dvora širi nebriga o Beograđanima, organizovano nasilje koje se nad njima vrši radikalnim i bezobzirnim menjanjem urbanističkih osobenosti centra grada i načina života . Moramo se svi boriti legitimnim sredstvima – pre svega ukazivanjem na nepoštovanje i kršenje zakona, uredbi, planova. A toga je već previše”, zaključuje Irina Subotić.

Da kojim slučajem nemamo kompjutere i androide posle ove priče o gondoli pomisli bismo da smo se nekim pokvarenim vremeplovom vratili u mračni srednji vek, sa galerijom opskurnih likova.

Sada je jasno je da ovim,nazovi „turističkim” projektima investitorskog urbanizma, vlast istrajava u nameri da„napravi i lepši i stariji grad”, da ga isprazni od Starograđana i da zanemari kulturnoistorijsko nasleđe koje je odolelo ratovima, bombardovanju, okupaciji, Nemcima, Austrougarima, Turcima i svim hordama koje su atakovale na Singidunum I njegove zidine.

Ispod Kalemegdana i centra varoši nalaze se slojevi i vekovi materijalne kulture brojnih naroda koji su živeli na ovim prostorima, i nas, Srba!

„Nažalost, oni koji sebe danas nazivaju evropejcima za sve što čine ovom gradu postaju pretnja materijalnom I duhovnom, građanima i pravu na grad. Uništava se beogradski duh koji nas je godinama krasio kao prepoznatljiv i šarmantni životni stil generacija Beograđana, autentične građanske kulture prestonog grada i države srpskog naroda!”, ogorčeno zaključuje Uroš Marković jedan od „Čuvara Starog grada“ i poručuje da će građani odbraniti Kališ!

Adam Crnobrnja iz srpskog arheološkog društva, član Inicijative stručnih udruženja nedavno je lepo rekao šta misli o projektu gondole:„Kalemegdanu fali mnogo šta za turiste, ali ovo što rade nije neophodno!”

Iskreno, ovaj tekst smo mogli i da počnemo, ali ćemo ga o „gondoli“ završiti u junačkoj epskojtradiciji srpskog naroda – „Mili Bože čuda velikoga…”

Darko Mišić

OSTAVI ODGOVOR