SVET TEATRA IZA ZAVESE: Muzej pozorišne umetnosti krije tajnedrame, opere, baleta i života umetnika (FOTO)

0
133
FOTO: Starogradski.com

U Božićevoj kući, u Gospodar Jevremovoj ulici na broju 19, Muzej pozorišne umetnosti skriva svet teatra iza spuštih zavesa.

Od davne 1951. godine, Muzej pozorišne umetnosti neguje istoriju klasične drame, opere, baleta i života umetnika. Prikupljanjem materijala, predmeta i dokumenata od velike vrednosti za pozorišnu kulturu, Muzej neguje impuls pozorišta od njegovog rađanja u Srbiji u 13. veku, sve do danas.

NEKI IH OBOŽAVAJU, A NEKI PREZIRU: Postavka o tetovažama u Čavketovom prolazu (FOTO)

Među muzejskim eksponatima mogu se pronaći rukopisi, rediteljske knjige i beleške, propagandni materijal, flajeri i najave za predstave, forografije, audio i video zapisi, kritički tekstovi, novinski članci, intervjui i izjave glumaca, školska svedočanstva umetnika, zabeležene impresije publike i pozorišnih istraživača. Muzejskim fondom i arhivom objedinjene su različite epohe, pozorišta, predstave i ljudi koji su bili deo njih, pružajući posetiocima mogućnost da upoznaju teatar kroz vekove na jedinstven način.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Muzejski savetnik Irina Stojković Kikić, u razgovoru za Starogradski.com, naglasila je jednu posebnu muzejsku delatnost.

AKT, LINIJA I PORTRET: Izložba grafike Miodraga Rogića u ULUS-u (FOTO)

“Muzej velikom broju istraživača pozorišne umetnosti na raspolagaje pruža bogati arhiv, elektronski katalog “Teatroslov”, digitalnu biblioteku, časpos “Teatron” i stalnu onlajn postavku kako bi naučnici iz Srbije ali iz celog sveta koji se bave ovom delatnošću mogli da upotpune svoje istraživačke radove. Muzej je izuzetno ponosan što je omogućio ovakvu platformu svima čija su interesovanja i profesija oslonjena na teatar.”

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

U Galeriji Muzeja pozorišne umetnosti svakog poslednjeg četvrtka u mesecu ogranizuju se koncerti klasične muzike mladih umetnika. Na taj način muzej podržava još uvek neafirmisane umetnike koji traže svoj put do publike. Dok svakog prvog četvrtka u mesecu u prelepom muzejskom ambijentu oživljava Teatroteka, projekcije pozorišnih predstava drugog doba.

STARI GRAD I POLJSKI LUBLIN ULEĆU U SARADNJU: Lakši pristup evropskim fondovima i međunarodnim projektima (FOTO)

Muzej organizuje edukativne radionice Škole za publiku, u saradnji sa osnovnim i srednjim školama, fakultetima i svima koji su zainteresovani da svoju kreativnost prikažu baš u prostorijama Muzeja pozorišne umetnosti.

“U radionicama pored kreativnog stvaralaštva, govori se o klasicima i o načinu kako ih prevesti u savremeni način izražavanja. Naš cilj je da se kroz radionice razvija kritičko mišljenje i način njegove upotrebe kroz svakodnevni život.”, dodala je Irina.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Trenutno u Muzeju pozorišne umetnosti možete posetiti izložbu posvećenu pozorištu “Mata Milošević”. Postavka je inspirisana nastankom i razvojem  pozorišta koje je u februaru 2000. godine rođeno u okviru Fakulteta dramskih umetnosti, noseći ime srpskog glumca, reditelja, pisca i profesora.

Muzej je otvoren od ponedeljaka do petaka, od 9h do 18h. Ulaz je besplatan i slobodan za sve.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR