U DOMU JEVREMA GRUJIĆA “OD ČIKA PAJE”: Izložba slika Paje Jovanovića otvorena do 4. marta (FOTO)

0
598
FOTO: Starogradski.com

Izložba slika, crteža i ličnih predmeta jednog od najvećih srpskih slikara Paje Jovanovića, pod nazivom “Od čika Paje”, koja će trajati do 4. marta 2018. godine, otvorena je u Domu Jevrema Grujića, u Svetogorskoj ulici.

Ukupno je predstavljeno 38 dela, od kojih su neka deo privatnih kolekcija i prvi put su prikazana javnosti. Osim dela iz Doma Jevrema Grujića i tri privatne kolekcije, postavku čine slike i crteži iz Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja Pančevo i Istorijskog muzeja Srbije.

LUBARDA U KUĆI LEGATA: Ove godine se obeležava 110 godina od rođenja velikog umetnika (FOTO)

“Paja Jovanović se kao prijatelj porodice Jevrema Grujića ponovo vratio u ovaj dom. Kada je živeo u Beču, sprijateljio se sa Jevremovom unukom Jelenom Milojević i njenim suprugom Milanom Milojevićem, a iz tog prijateljstva rodila su se dva portreta sa potpisom “Prijateljska uspomena na Badnje veče”. Njihovim ćerkama, Milici i Mileni, poklonio je dve studije za portret i ležeći ženski akt. Jednu od studija je potpisao “od čika Paje”, što je bio motiv za naziv ove izložbe”, kaže Katarina Urošević iz Doma Jevrema Grujića.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Jedan od ekskluziviteta izložbe su portreti kraljice Marije i kralja Aleksandra Karađorđevića, kao i portret mladog princa Petra Drugog. Tu su i dva portreta cara Franje Josifa, a smatra se da je upravo Paja Jovanovića nacrtao ukupno 18 njegovih portreta. Počast ženskoj lepoti još je jedna tema izložbe u Domu Jevrema Grujića.

Izložba u novootvorenoj galeriji “RIMA”: Najnoviji ciklus slika Vladimira Veličkovića (FOTO)

U dva salona postavljeni su crteži i ulja na platnu sa ženskim likovima kojima je umetnik dodeljivao lepotu njegove najveće inspiracije Muni, dok je njen portret velikih dimenzija, ulje na platnu iz privatne kolekcije, na ovoj izložbi po prvi put predstavljen u javnosti.

Paja Jovanović: MUNI FOTO: Starogradski.com
Paja Jovanović: MUNI
FOTO: Starogradski.com

Radno vreme galerije Doma Jevrema Grujića je četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova, kao i vikendom od 11 do 16 časova. Stručno vođenje je na svakih sat vremena, a posle razgelanja izložbe, svi posetioci mogu pogledati i video predavanje istoričara umetnosti Igora Borozana.

USTANOVA KULTURE “PAROBROD”: Festival fotografije Vizualizator 2017

Ovom izložbom Dom Jevrema Grujića nastavlja projekat „Velikani srpskog slikarstva”, u okviru koga su u proteklom periodu organizovane izložbe dela Uroša Predića i Petra Lubarde.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR