KALEMEGDANSKA USNULA LEPOTICA: Fontana “Buđenje” nije u funkciji već godinama

0
285
FOTO: Starogradski.com

Centralni gradski park kakav je Kalemegdan, sa svojom istorijom predstavlja pravo otkriće za mnoge turiste jer sadrži brojne spomenike i vredna umetnička dela koja nisu dovoljno poznata.

Jedan od spomenika jeste i fontana „Buđenje“. Upečatljiva i izdvojena je u prostoru pejzažno-arhitektonskim uređenjem, kao centralni akcenat na prilaznoj stazi impoznatnom zdanju Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”. Postavljena je 1936. godine. Sastoji se iz bazena okruglog oblika iz koga se izdvaja postolje sa centralno postavljenom skulpturom koja prikazuje žensku figuru i šest golubova koji je okružuju.

OPREZ!!! RUPA NA PRILAZU KONTEJNERU NA 25. MAJU: U “Čistoći” kažu da ne odustaju od podzemnih kontejnera (FOTO)

Skulptura koja je centralni deo fontane je rad vajara Dragomira Arambašića iz 1920. godine, predstavlja ženski akt visine od 200cm. Po nastanku je bila izložena u Salonu francuskih umetnika u Parizu gde je osvojila nagradu „Mansion“ prilikom izlaganja kao umetničko delo od posebne vrednosti.

KADA VREME STANE: Javni satovi – od mesta susreta, do prašnjavog zaborava

Tokom Drugog svetskog rata fontana je demolirana i pojedini njeni delovi su nestali. Centralna skulptura koja predstavlja ženski akt vraćena je na svoje mesto 1959. godine, dok je fontana u potpunosti rekonstruisana 1980. godine.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Oko fontane se nalazi cvetna rondela koja bi pravilnim izborom biljaka mogla dodatno da naglasi lepotu same fontane. Osim toga, neophodna je rekonstrukcija platoa na kome se fonatana nalazi, kao i okolnih staza kako bi se ona istakla u prostoru na odgovarajući način.
Kako su sve skulpture izrađene od bronze, česta su meta gradskih huligana. Tako su manje figure, odnosno šest golubova koji okružuju centralnu skulpturu nestajali u više navrata. Poslednji put je ukradeno svih šest skulptura 2010. godine. Njihova ukupna vrednost je procenjena na oko 500.000 dinara, što samo govori o nepoštovanju i vandalizmu bez granica koji pokeće takve incidente.

NAJAVLJENO RENOVIRANJE SPOMENIKA NA KALIŠU: Obnova vrednih simbola beogradske tvrđave

Sezona rada beogradskih javnih česama i fontana počela je 1. aprila i trajeće do kraja jeseni, odnosno do 1. novembra. Nakon višemesečne zimske pauze šuštanje vode razbudilo je grad.
Kvalitet vode sa javnih česama koje se snabdevaju vodom iz gradskog vodovoda uporedo kontrolišu Beogradski vodovod i Gradski zavod za javno zdravlje. Prve su proradile fontane i česme u centru grada, kao što su one na Trgu Nikole Pašića, Kalemegdanu i duž Ulice kralja Milana. JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“, pored svoje osnovne delatnosti, angažovano je i na održavanju 165 javnih česama i 41 fontane.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR