KRATKA, A SLATKA: Nalazi se na Starom gradu i najmanja je ulica u Beogradu!

1
1342
Delijska ulica FOTO: Starogradski.com

Nekadašnje sokače između današnjih Vuka Karadžića i Uskočke ulice nešto više od jednog veka nosi nepromenjeno ime – Delijska ulica.

Ime je dobila po Delijskoj česmi sazidanoj 1843. godine. Prostor između današnjih ulica Delijske, Uskočke, Ulice kneza Mihaila i Vuka Karadžića bio je poklonjen knezu Aleksandru Karađorđeviću, koji ga je kasnije pretvorio u baštu raznobojnog cveća. Danas je to najkraća ulica na opštini Stari grad.

Kada je 1872. godine Emilijan Josimović uradio prvi plan na osnovu koga su dodeljeni prvi nazivi ulica, Delijska ulica je do danas ostala pod istim imenom.

Fasade u Delijskoj ulici
FOTO: Starogradski.com

Na uglu Delijske broj 1 i Vuka Karadžića broj 12 nalazi se zgrada nekadašnjeg vlasnika Dragomira Radulovića. Prema saznanjima zgrada je sazidana oko 1890. godine po projektu arhitekte Anastasa, sina Konstantina Jovanovića. Projektovana je u renesansnom stilu i njena fasada je oblikovana primesama dorskog stila.

Na uličnim fasadama zgrada na uglu ulica Delijske 3 i Uskočke 5 nalaze se šest istih maski staraca.

Delijska česma

Ova česma se nalazi na uglu Ulice knez Mihailove, Čika Ljubine i Vuka Karadžića.

Delijska česma FOTO: Starogradski.com
Delijska česma
FOTO: Starogradski.com

Ime je dobila po delijama, kako su se zvali turski konjanici koji su živeli u konaku – zgradi koja se nalazila na mestu današnje zadužbine Nikole Spasića.

Sazidao ju je knjaz Alekasndar Karađorđević 1843. godine, pa se pominje i kao Knjaževa i Gospodarska česma.

Prilikom velike rekonstrukcije Knez Mihailove ulice 1987. godine, na uglu Ulice kneza Mihaila i Čika Ljubine, ispred Američkog informativnog centra podignuta je sadašnja Delijska česma.

Napravljena je od belog mermera, šestougaonog oblika sa šest otvora za oticanje vode.

Sve do ustanovljenja stalnog vodovoda 1892. godine i uvođenja kanalizacije 1905. godine, žitelji Beograda snabdevali su se pijaćom vodom iz bunara i česama koje su bile raspoređene po ulicama.

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. i laze pačua, i marka leka, i cincar jankova, i boška verbalova, ovako napamet da nabrojim samo neke ulice na SG, kraće su od delijske… no, da je slatka, i da je kapina “galerija” redak primer ušuškane oaze, je bezpogovorno tačno, 😉

OSTAVI ODGOVOR