Ona postoji 144 godine, a nalazi se na Starom gradu! Znate li o kojoj ulici se radi? (FOTO)

0
560
Ulica cara Lazara FOTO: Starogradski.com

Jedna od najstarijih ulica u Beogradu nalazi se na Starom gradu i već 144. godine nosi ime po caru Lazaru, vladaru srednjovekovne Srbije.

Ulica je ušuškana u najstarijem delu nekadašnje varoši, u samom centru prestonice, na savskoj padini. Pruža se od Rajićeve presecajući tri ulice, a završava se kod Ulice Đure Jakšića i Ulice carice Milice. Paralelna je sa Ulicom kneza Mihaila i Gračaničkom.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Krajem 18. veka to je bio uzani, bezimeni sokak, da bi mu  uprava varoši beogradske dala ime Sarafova, po Kosti Stojanoviću Sarafu. Kosta je bio trgovac i bavio se saraflukom (menjanjem novca), kao i davanjem novca na zajam sigurnim ljudima.

"BOTIČ" FOTO: Starogradski.com
“BOTIČ”
FOTO: Starogradski.com

Dva spomen obeležja u ovoj ulici nam govore o prošlosti između dva rata. Na fasadi zgrade na uglu Ulice cara Lazara broj 3 i Ulice kralja Petra nalazi se spomen ploča na kojoj piše da upravo tu bilo sedište beogradske produžnice za Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru sindikalnog saveza bankarskih, osiguravajućih, trgovačkih i industrijskih činovnika Jugoslavije – BOTIČ.

Omladinska sekcija ženskog pokreta FOTO: Starogradski.com
Omladinska sekcija ženskog pokreta
FOTO: Starogradski.com

Druga spomen ploča nalazi se na fasadi zgrade kod broja 11 i podseća da je u prostorijama zgrade od 1936. do 1940. godine delovala Omladinska sekcija Ženskog pokreta Beograda.

Mošti cara Lazara prenošene nekoliko puta

Knez Lazar kao i veći deo  srpskog plemstva i vojske biva zarobljen i pogubljen. Posle Kosovske bitke sahranjen je u Prištini da bi dve godine kasnije njegove mošti bile prenete u Ravanicu. Posle tri veka, pod naletom turskih hordi, u Velikoj seobi Srba, kaluđeri manastira Ravanica preneli su posmrtne ostatke kneza Lazara u manastir Vrdnik na Fruškoj gori. Za vreme fašističke okupacije, 1942. godine mošti kneza Lazara su prenete u Sabornu crkvu u Beogradu.

Povodom obeležavanja 600-godišnjice Kosovske bitke, mošti kneza Lazara se iz Beograda prenose do manastira Ravanica, kraj Ćuprije, koja je zadužbina cara Lazara.

UŠUŠKANA, A U CENTRU GRADA Znate li po kome je Čika Ljubina ulica dobila naziv?

Vitez koji se žrtvovao za slobodu zemlje

Knez Lazar je stolovao u Kruševcu gde i danas ima dosta znamenja, obeležja i zadužbina koje sećaju na to vreme. Narodno predanje pamti kneza Lazara drugačije od istorije. Ono ga je i krunisalo u cara. On je vitez koji se žrtvuje za veru i slobodu svoje zemlje, gde se, po predanju, i opredeljuje za carstvo nebesko.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR