ŠARM BEOGRADSKIH ULICA: Tezge s cvećem na sred trotoara ili parkinga

0
247
FOTO: Starogradski.com

Usred urabne sredine i gradske buke u centru grada, na uglu ulica Kralja Petra i Strahinjića bana pronaći ćete tezgu sa cvećem, koja svojim šarmom ulepšava gradsku monotoniju. Na ovom mestu Starograđani duže od 15 godina, tradicionalno kupuju najlepše bukete za svoje domove, prijatelje ili simpatije.

Gospođa Dragica će vas sa svojim unukom Momčilom rado posavetovati kako da odaberete baš pravi cvetni aranžman. U prolećnim i letnjim danima, baš na ovom mestu možete svakodnevno, zastati i pazariti buket koji će zasigurno ulepšati dan vama ili nekome vama dragom.

20170329_123653-1
Cvećarka Dragica i unuk Momčilo nepogrošivo će vas posavetovati pri izboru cveća; FOTO: Starogradski.com

Na Starom gradu, tezge sa cvećem možete pronaći još i na uglu ulice Rige od Fere i Strahinjića Bana, kao i na platou ispred Filozofskog fakulteta u Knez Mihailovoj.

Cveće je simbol razmene, pažnje, ljubavi i podsećanja. Neretko kroz simbolizam, cveće, iskazuje mnogo više od samih izgovorenih reči. Različiti cvetovi vezuju se za određene osobine, emocije i kraktere. Prenosimo vam značenje nekih od njih.

Lala, koja poreklo vodi iz Persije, uzima se kao simbol ponosa i slave. Stoga se jedan period Turske istorije naziva „Doba lala”, tokom kojeg je u ovoj zemlji, za vreme Ahmeda III (1703-1730) došlo do mira, napredka i društvenog razvoja.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ruža je omiljen cvet mnogih, univerzalni znak pažnje. U antičkoj kulturi, ruža je prvi put izrasala iz zemlje kada je Venera prvi put kročila na kopno.

FOTO:  Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Pojava cveta narcisa označava početak proleća. Njegova simbolika vezuje se za mladića iz grčke mitologije koji zbog svog samoljublja nije uzvratio ljubav nimfi Eho. Ona je kasnije zbog njegovog hladnog odbijanja umrla. Narcis je, jednoga dana, ugledao odraz svog lika na površini jezera i zaljubio se u njega. Bespomoćno je pokušavao da zagrli i poljubi svoj odraz u vodi, ali mu nije polazilo za rukom, zbog čega je patio. Doživeo je patnju, nesreću, gubitak, usled čega, umire. Tražeći njegovo telo, našli su samo cvet koji su nazvali po njemu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ljiljan, je prema Biblijskom učenju rastao u Getsemanskom vrtu u kojem je Isusa izdao Juda. Postoji i legenda koja kaže da u trenutku kada je Eva napuštala Edenski vrt, prolila je iskrene pokajeničke suze iz kojih su nikli ljiljani.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR