STAROGRADSKE ULICE: Venac koji nosi ime verenika Kosovke devojke

0
855
FOTO: Starogradski.com

Topločin venac se nalazi u centru Starog grada u neposrednoj blizini Kalemegadana, okružen mnogobrojnim kulturnim i istorijskim spomenicama.

Ova ulica nosi ime Milana Toplice, poznate ličnosti iz narodnih pesama kosovskog ciklusa. Po narodnom predanju, pobratim je sa Kosančić Ivanom i Milošem Obilićem, a verenik je Kosovke devojke. Pominje se i u pesmama “Opet zidanje Ravanice”, “Kosovka devojka” i drugima. Poginuo je u boju na Kosovu, a na poznatoj slici Uroša Predića “Kosovka devojka” prikazan je kao ranjenik kome Kosovka devojka pruža pomoć.

UŠUŠKANA, A U CENTRU GRADA Znate li po kome je Čika Ljubina ulica dobila naziv?

Da bi kosovski junaci u znamenjima kojima im se potomci odužuju bili bliži savremenicima, danas tri beogradske ulice nose imena kosovskih junaka. Od Terazija, tačnije od Trga Republike počinje Obilićev venac da bi se na njega nastavio Topličin, a ovaj se gotovo nastavio na Kosančićev, koji se ivicom savske padine proteže do Kalemegdana.

KRATKA, A SLATKA: Nalazi se na Starom gradu i najmanja je ulica u Beogradu!

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zgrade u Topličinom vencu su višespratne. Desna strana ulice ima manji broj zgrada jer jedan deo ulice čini park. Topličin venac je veoma živa saobraćajnica zbog blizine Brankove ulice, a tu je i javna garaža na Obilićevom vencu, koja se trenutno rekonstruiše.

OSTACI ANTIČKOG SINGIDUNUMA ZATRPANI ZEMLJOM: Rimsko kupatilo pod Studentskim parkom

Velikim svojim delom Topličin venac je okrenut parku vojvode Vuka koji se, po kafani u susedstvu zove “Proleće”. Park je kružnog oblika a od njega se granaju više ulica – Gračanička, Vuka Kradžića, Đure Jakšića, Obilićev venac, Carice Milice, Zadarska i Čubrina.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR