ZNAMENITA PALATA U BEČKOM STILU U SREDIŠTU TERAZIJA

1
305
FOTO: Starogradski.com

Jedna od najlepših fasada na Starom gradu je Dom Ankera ili Palata Anker, koja se nalazi na Terazijama broj 26 i predstavlja nepokretno kulturno dobro i svojevrstan kulturni spomenik. Zgrada je sedište mnogih institucija i udruženja mahom vezanih za filmsku i muzičku “branšu”, bez privatnih stanova, a u njoj se nalazi i istoimeni kafe-bar.

Sagrađena je pre 120 godina, a kao njen zvanični arhitekta, vodi se čuveni Beograđanin Milan Antonović, mada nije sa sigurnošću utvrđeno da li je on kompletni autor projketa, ili je gotov nacrt dobio od bečkog osiguravajućeg društva koje je u Beogradu želelo da podigne svoju zgradu. Međutim, sigurno je da je Antonović projektovao detalje ove zgrade i vodio nadzor nad radovima, iako je, dakle, ovu dvospratnu palatu sa lokalima u prizemlju i poslovnim prostorijama na spratovima podiglo za svoje potrebe, Osiguravajuće društvo „Anker“ 1899. godine.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Zdanje odiše karakterom arhitekture s kraja 19. veka, a zidano je klasičnim materijalom, opekom i krečnim malterom. Palata „Anker“, monumentalnog izraza, spada u značajne primerke akademske arhitekture 19. veka u Beogradu, a arhitektu Milana Antonovića predstavlja kao poznavaoca akademizma.

Smatra se da je položaj ovog objekta od posebnog je značaja za Stari grad  jer sa palatom „Atina“hotelom „Moskva“kućom Alekse Krsmanovića i Smederevskom bankom, čini deo gradskog ambijenta Terazija koji se formirao krajem 19. i početkom 20. veka.

Ono što Dom Ankera karakteriše je, “znatno slobodni akademizam u kome nije prisutna renesansna podloga. Zgrada ima prizemlje i dva sprata, sa skladnim stilskim elementima gde su karakteristične visoke lizene kroz oba gornja sprata i neuobičajeno rešenje srednjeg rizalita sa dve osovine. U prizemlju se lokali a osnove spratova sadrže po dva stana (danas poslovna prostora) koji predstavljaju znatno moderniju organizaciju, nego u ranijim primerima”. Smatra se da je na palati “Anker” “akademska formula donekle korigovana uprošćenim oblicima dekorativnih elemenata i plitkim lizenama koji se protežu kroz oba sprata”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Uvidom u celokupno Antonovićevo stvaralaštvo dolazi se do zaključka da se palata Anker lako uklapa u niz zgrada koje je Antonović podizao u to doba, posebno po dekoraciji koju krase: izobličeni klasicitički ornamenti, izokrenuti kapiteli, dvočlana kompozicija rizalita umesto ranije obavezne tročlane podele, a sve veoma slično “Bečkom stilu” koji će uticati na Antonovića da on potonje svoje objekte komponuje i dekoriše u ovom duhu.

 

(Starogradski.com)

1 KOMENTAR

  1. Прелеп чланак, само је требало поменути њеног ранијег сопственика вансериског пионира српског капитализма Јоцу Јовановића Шапчанина!!!

OSTAVI ODGOVOR