U šetnji o ženama u starogradskoj arhitekturi između 1900. i 1960. godine

0
252

Već petu godinu zaredom, Žensko arhitektonsko društvo (“ŽAD”), organizauje edukativne šetnje kroz Stari grad čiji osnovna namena je upoznavanje sa arhitektonskim zdanjima čuvenih srpskih žena arhitekata, u periodu između 1900. do 1960. god. To su: pre svega Jelisaveta Načić – prva žena arhitekta u Srbiji, Jovanka Bončić Katerinić – prva žena diplomirani inženjer u Nemačkoj, Milica Krstić – uspešna arhitekta između dva rata, Danica Kojić – arhitekta i enterijerista i Milica Šterić – osnivačica i dugogodišnja direktorka Energoprojektovog sektora Arhitektura i Urbanizam. Ove šetnje se organizuju u okviru beogradske nedelje arhitekture koja traje ceo maj mesec, a poslednja je bila 12. maja kada se šetalo oko četiri kilometara po centru grada u trajanju od oko dva i po sata.

Pored organizatorki, Milene Zindović i Marije Pavlović, iz godine u godinu, sve više je i građana koji se pridružuju ovoj svojevrsnoj mini-manifestaciji.

17493661992_a0ea13937e_o

Šetnja kroz istorijski centar Beograda, od ulice Kraljice Natalije i Zelenog venca do donjeg Dorćola, prolazi pored znamenitih objekata iz prve polovine 20. veka, do 1960. godine, čiji su autori pomenute žene arhitekte.

17495577971_1836a599b2_o

Jelisaveta Načić, Jovanka Bončić Katerinić, Milica Krstić, Danica Kojić i Milica Šterić koje, su u centru Beograda ostavile svoj trag, predstavnice su i tri različita stila u srpskoj arhitekturi 20. veka – neoklasičnog, nacionalnog (srpsko-vizantijskog) i modernog, te ova šetnja kroz njihov opus prikazuje i razvoj naše arhitekture od 1900. do 1960. godine. Pored pomenutih žena arhitekata, učesnici se podesćaju i na rad ateljea “Lik”, koji takođe čine uglavnom žene – autorke zdanja beogradskog aerodroma (1957.godine), iako se u šetnji naravno ne prolazi pored ovog objekta.

Organizatora šetnji “Žensko arhitektonsko društvo”, osnovale su 2016. godine 24 žene koje se bave arhitekturom: koleginice koje se međusobno godinama uvažavaju a koje žive u Beogradu, Srbiji i Vojvodini, te Crnoj Gori.

IMG_2736

-Prepoznavši zajedničke teme, inspiracije, ali i probleme koji se osećaju u društvu, sasvim spontano nam se rodio osećaj za udruživanjem od jedinki u društvo, ka preko potrebnoj sinergiji putem zajedničkog nastupa, a ova ideja se “pekla” od 2013. godine- rekla nam je Milena Zindović, arhitekta i glavna urednica veb-portala „Žene u arhitekturi” .

Osnivačice ŽAD-a se bave raznovrsnim arhitektonskim delatnostima – od aktivnih i kreativnih arhitektkinja u praksi sa mnogim priznatim delima do vlasnica projektnih biroa, od profesorki na fakultetima i naučnica do aktivnih učesnica i rukovodioca u lokalnoj samoupravi, aktivistkinja u nevladinom sektoru, kritičarki arhitekture, teoretičarki, ekspertkinja u enterijeru, urbanizmu, dizajnu sve do medija vezanih za arhitekturu. One pripadaju svim starosnim strukturama, ali su to mahom već prepoznate autorke, koje su donele odluku da se bave aktivnostima društva prevashodno da bi svojim naslednicama utvrdile u budućnosti lakši razvojni put u okviru arhitektonske struke.

DSC_8819

Milena Zindović je nakon Beogradskog univerziteta, studije arhitekture nastavila je na Cornell University u Njujorku. Radno iskustvo je sticala u Beogradu i Ljubljani, a potom na poziciji direktorke šabačkog JUP „Plan”. Urednica je nagrađivane knjige „Žene u arhitekturi | Savremena arhitektura u Srbiji posle 1900”, osnivačica i članica upravnog odbora Ženskog arhitektonskog društva, osnivačica i predsednica NVO Pametni grad.

Uz Milenu, na šetnjama drži predavanja i Marija Pavlović, koja je diplomirala na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, pohađala doktorske studije kulture i medija na Fakultetu Političkih Nauka. Radno iskustvo sticala je u Beogradu i Crnoj Gori. Radi u projektovanju, izvođenju i kao sudski veštak u oblasti arhitekture. Članica je Inženjerske Komore Srbije i Ženskog arhitektonskog društva.

Više informacija možete dobiti na: www.zad.rs

LOGO SA TEKSTOM 1200 px

OSTAVI ODGOVOR