UMETNIČKI IZLOG U SRED GRADSKE GUŽVE: Junska izložba slikara amatera

0
356
FOTO: Starogradski.com

Na samo nekoliko metara od gradske vreve samog centra grada, na Trgu republike, u galeriji u prizemlju matične zgrade beogradske filijale “Dunav osiguranja”, otvorena je izložba umetničkih slika, još jedna u nizu postavki koji daju poseban pečat ovom prometnom delu prestonice. Reč je o kolektivnoj izložbi članova udruženja “Dunav ars”- grupice umetničkih entuzijasta, događaju sa velikom tradicijom, zahvljaljujući kojoj je cela ova priča, pre 29 godina i nastala.

AUTENTIČNI ZALOGAJ KOJI SE PAMTI: Kako je nastao čuveni Moskva šnit?

Ova tradicionalna postavka pod imenom “Proleće u Beogradu” obuhvata 22 slike, nastale u protekle tri godine, različitih tehnika od ulja na platnu i akvarela, preko suvog pastela, do batika i unikatnog nakita. I teme su mešovite – portreti, pejzaži, mrtve prirode…

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Autori su slikari amateri: Mirjana Gazivoda, Ljiljana Kuljača, Dušan Kuljača, Aleksandra Olujić, Milica Davidović, Vladan Živković, Vojislav Živković, Zoran Radelić, Nadežda Gligorić, Katarina Miletić, Slobodan Miletić, a gost izložbe je Udait Kamberović sa svoja tri ulja na platnu.

“Godinama merimo postojanost, trajanje, tradiciju… Mereno brojem nanizanih leta, tradicija je stvorena i sada samo jedno traži – da bude s pažnjom, brižljivo čuvana i negovana. I uspeh merimo trajanjem, ali i prijateljstvima koja su začeta u nevelikom krugu koji se potom sve više širio, šireći skute da prigrli nove i nove ljude, da ih podrži, podstakne da se oprobaju, potvrde, pomogne im da uzlete” rekla je Ljiljana Lazarević-Davidović, iz kompanije “Dunav”, pri otvaranju izložbe.

JEDNAKOST POLOVA NA STAROM GRADU: Opština potpisala Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti

Ona je podsetila da je daleke 1974. godine osnovana ova kuća, spajanjem dva velika osiguravajuća zavoda “Jugoslavija” i “Beograd”.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Postavku je zvanično otvorila Mirjana Gazivoda, sekretar udruženja “Dunav ars”, istakavši da se ovim događajem obeležava “mali-veliki jubilej” njihovog umetničkog udruženja, zahvalivši se prisutnim posetiocima.

NAKON PISANJA NAŠEG PORTALA “ČISTOĆA” ODMAH REAGOVALA: U roku od 24 sata popravili opasni kontejner (FOTO)

Pod uticajem dugogodišnjoj tradiciji održavanja ovakvih izložbi, koje su od 1989. godine, iz godine u godinu bile sve interesantnije i značajnije, Likovna sekcija “Dunava” je 2001. prerasla u Udruženje “Dunav ars”.

Ova zanimljiva izložba otvorena je do 30 juna ove godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR