UPOZNAJMO NAŠ GRAD: Znate li koja se starogradska ulica u 19. veku zvala Gradsko polje gornje? (FOTO)

0
589
FOTO: Starogradski.com

Pariska ulica jedna je od glavnih saobraćajnica koja počinje od Bulevara vojvode Bojovića i Karađorđeve a završava se kod Uzun – Mirkove ulice. U produžetku je ulica Tadeuša Košćuška.

STAROGRADSKE ULICE: Venac koji nosi ime verenika Kosovke devojke

Njen prvi naziv, od 1872. godine glasio je Gradsko polje gornje, zatim Gornje gradsko polje, da bi krajem 19. veka, ponela ime Knez – Mihailov venac. Današnji naziv dobila je pre osam i po decenija u vreme čvrstih prijateljskih odnosa Kraljevine Jugoslavije i saveznika iz Prvog svetskog rata – Francuske.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Na uglu Pariske i Ulice kneza Sime Markovića nalazila se zgrada Bogoslovije pored porte Saborne crkve, na prostoru gde se danas nalazi francuska ambasada. Zgrada je zidana od 1847. do 1849. godine. Ova građevina danas ne postoji. Pored nje , prema Kalemegdanu bila je Narodna kancelarija – Narodni sud, a kasnije Magistrat beogradske nahije.

KRATKA, A SLATKA: Nalazi se na Starom gradu i najmanja je ulica u Beogradu!

Nesumnjivo najlepša građevina u Pariskoj ulici jeste zgrada u broju 11 gde se nalazi Ambasada Francuske. Sagrađena je 1932. godine prema planovima francuskog arhitekte Laprade, u duhu arhitekture između dva svetska rata.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Prema Gračaničkoj ulici nalazi se rezidencija ambasadora, a sa druge diplomatske i konzularne službene prostorije, prostorije za trgovinu i kancelarija vojnog atašea. Na vrhu ovog velelepnog zdanja nalaze se tri bronzane statue koje simbolizuju slobodu, jednakost i bratstvo.

KOŠĆUŠKO-KOĆUŠKO-KOŠĆUŠKI: Ko se krije iza imena ulice zbog koje „lomimo jezik“?

Preko puta ambasade je stepenište koje vodi ka Savskom šetalištu na Kalemegdanu, sa česmom u vidu male lavlje glave. Stepenište je izgrađeno 1903. godine i to je prvi objekat parkovske arhitekture u Beogradu. Projekat je izradila naša prva žena arhitekta Jelisaveta Načić.

starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Ispred glavnog ulaza u Kalemegdan nalazi se od 1939. godine bronzana bista našeg velikog pesnika Milana Rakića. Autor je vajar Toma Roksandić. Na ovom istom mestu 1914. godine bio je spomenik Dositeju Obradoviću koji posle izmešten u park na Studentskom trgu.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR