UŠUŠKANA, A U CENTRU GRADA Znate li po kome je Čika Ljubina ulica dobila naziv?

0
1866
Ljuba Nenadović; FOTO: Wikipedia

Odmah tik uz najpoznatije i najprometnije šetalište prestonice, nalazi se jedna mala, poprilično ušuškana ulica. Zgrade starinskih fasada, prodavnica načičkanih jedna do druge, kao i zvuk užurbanih koraka svakondevno oplemenjuju ovu – Čika Ljubinu ulicu.

Ali, ko je bio Čika Ljuba?

Rođen davne 1826. godine u Brankovini kod Valjeva, Ljubomir Nenadović bio je sin prote Mateje Nenadovića.

Završio je beogradsku gimnaziju, a bio je među prvim Srbima koji su se školovali u inostranstvu. Studirao je u Nemačkoj, na Univerzitetu u Hajdelbergu.

Nakon završenih studija, bio je profesor, viši činovnik ministarstva, ali i diplomata. Bio je ministar prosvete 1860. godine, a nakon toga predsednik Društva srpske slovesnosti.

Ljuba Nenadović je bio i među prvih 16 članova Srpske kraljevske akademije.

Književni rad

Sebe je prvenstveno smatrao pesnikom, ali se doduše istakao i u drugim pisanim formama. Autor je poučnih priča, pripovetki, beseda, humorističkih poema, ali je ipak najpoznatiji bio po svojim putopisima. Njegova dela su danas jedna od najčitanijih iz edicije srpskog romantizma. Nenadović je najviše uživao u ulozi pesnika – on je izjednačavao život sa stvaranjem poezije; stihovi su bili njegova duhovna i životna biografija – sve što je mislio, želeo i video on je prenosio na papir.

Foto: Wikipedia-rastko.rs
Foto: Wikipedia-rastko.rs

Čika Ljubini putopisi

Zbirku putopisa po kojima je ostao zapamćen čini pet knjiga koje su pisane u obliku pisama. To su:

  • “Pisma iz Švajcarske”
  • “Prva pisma iz Nemačke”
  • “Pisma iz Iitalije”
  • “Druga pisma iz Nemačke”
  • “Pisma o Crnogorcima”.

Ova pisma imaju ogroman kulturološki i istorijski značaj, a kako je i sam Nenadović istakao stvorena su tako da “svaki čitatelj ima utisak kao da su baš njemu pisana“.

Ljuba Nenadović bio je “opčinjen” Crnom Gorom i tamošnjim narodom, divio se njihovom čojstvu i junaštvu. Dragocena su i “Pisma izItalije”, koja svedoče o prijateljstvu i zajedničkom putovanju kroz Italiju sa Njegošem.

Zabranjen zbog podsmehivanja cenzuri

Nenadović je pokrenuo i časopis “Šumadinka”, koji je sa povremenim prekidima izlazio sedam godina. Međutim, kako se stalno podsmevao cenzuri, neretko i kritikujući vlast, list je zabranjen s obrazloženjem da “prkosi praviteljstvu našem”.

Prijateljstvo sa knez Mihailom i nakon smrti

Čika Ljubina ulica se ugnezdila između trga na kome je spomenik Knezu Mihailu i Ulice Kneza Mihaila, što je pomalo simbolično – na ovaj način dva velika prijatelja ostala su povezana i nakon smrti. Naime, knez Mihailo i Ljuba Nenadović gajili su blizak odnos, i važili su za dobre prijatelje. Nakon ubistva kneza, književnik je dugo, dugo bolovao i patio u tišini, posebno jer je u atentatu učestvovao jedan od njegove braće.

Kada se penzionisao, živeo je u Beogradu sve do svoje smrti 1895. godine.

(dnevno.rs/starogradski.rs)

 

OSTAVI ODGOVOR