VEČE U ČAST SEĆANJA NA VELIKOG PESNIKA: “Prokleta da si, Ulico Rige od Fere”

0
594
FOTO: Facebook

Jedina kuća kulture u prestoničkoj boemskoj četvrti Skadarliji, Kuća Đure Jakšića, pokrenula je program pod nazivom “Kultura sećanja”, koji će svakog meseca biti posvećen nekom od velikih srpskih pisaca i slikara. U okviru programa za mart i povodom Svetskog dana poezije, u četvrtak, 23. marta, u 19 časova, održaće se veče posvećeno jednom od najvećih srpskih avangardnih pesnika iz druge polovine dvadesetog veka Branislavu Brani Petroviću.

“Ove godine navršava se 80 godina od rođenja, a za nekoliko meseci i 15 godina od smrti velikog pesnika i novinara, koji se u srpskoj književnosti smatra jedinstvenim piscem, neuporedivim sa bilo kojim drugim. Njegovo rođenje i smrt spojićemo u veče kakvo se davno nije videlo u Đurinoj kući”, kaže Rade Marković organizator programa u Kući Đure Jakšića, koja od 2012. godine radi pod okriljem opštinske Ustanove kulture “Parobrod”.

U programu će učestvovati pesnik i novinar Bata Milanović, koji će govoriti o danima drugovanja i anegdotama iz života Brane Petrovića, pesnik Goran Babić, kao i mladi pesnici, studenti i novinari, koji će govoriti Branine stihove. U muzičkom delu nastupiće flautista Ljuba Dimitrijević, sa učenicima, i Konstantin Marinković na gitari.

Brana Petrović (1937) napisao je devet zbirki pesama, među kojima su najpoznatije “Prokleta da si Ulico Rige od Fere”, gde je živeo u studentskim danima, “Moć govora”, “Žeževasion” i “Predosećanje budućnosti”. Završio je književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu, radio kao novinar u “Borbi” i kolumnista u NIN-u. Izbor iz kolumni koje je objavljivao u NIN-u, objavio je u knjizi “Kvadratura kruga”, po kojoj je nazvana emisija RTS-a, urednika Branka Stankovića. Brana Petrović dobitnik je nagrade “Branko Miljković”, Zmajeve i Disove nagrade, Žičke Hrisovulje i nagrada “Desanka Maksimović” i “Isidora Sekulić”. Umro je u Beogradu, u septembru 2002. godine.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR