VEK OD ROĐENJA NAJVEĆEG SVETSKOG REDITELJA: Bergman između filma, muzike i pisanja

0
87

Ove godine širom sveta obeležava se sto godina od rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih filmskih umetnika i autora svih vremena. Tokom tri dana, 21, 22. i 23. oktobra, publika će u Kinoteci  potpuno besplatno moći da prisustvuje događajima koji se bave Bergmanom, njegovim filmom i muzikom.

Projekat „Film, muzika i nešto između“ baca svetlo na specifičan deo Bergmanovog filmskog univerzuma – njegovo shvatanje muzike.

Za Bergmana „film i muzika su skoro isto. Oba su sredstvo izražavanja i komunikacije koja prevazilaze razum i dosežu do naših emotivnih centara“. Poznati švedski kompozitor i pijanista Mati Bije, koji je imao priliku da radi i sa samim Bergmanom, biće gost Beograda i učestvovaće u nizu programa koje sprovodi organizacija Eho animato. Mati Bije (Matti Bye, 1966) je višestruko nagrađivani švedski pijanista i kompozitor koji komponuje za savremeni film i pozorište, a napisao je i seriju kompozicija za rane švedske neme filmove, kao što su „Fantomska kočija“ (1921) i „Saga o Gesti Berling“ (1924).

Na repertoaru Jugoslovenske kinoteke, do kraja manifestacije, biće prikazani Bergmanovi “Sedmi pečat” i “Leto sa Monikom” (subota, 20. oktobar), “Ostrvo bergman” i “Fani i Aleksander” (21. oktobar).

U nedelju, 21. oktobra od 20 časova, u Beogradskoj filharmoniji, Mati Bije održaće koncert na prepariranom klaviru. Na koncertu će izvesti filmske kompozicije za koje je nagrađivan najvažnijim nagradama u Švedskoj i šire, kao i solo numere sa najnovijeg albuma „This Forgotten land“. Jednu improvizovanu sesiju izvešće i polaznici radionice koju će Mati održati pre koncerta. Besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni Beogradske filharmonije. U ponedeljak, 22. oktobra od 18 časova, u Muzeju jugoslovenske kinoteke u Uzun Mirkovoj ulici biće prikazan Bergmanov televizijski film „Poslednji uzdah“ na kome je Mati Bije radio kao kompozitor. Bergman se bavi zlatnim dobom švedskog filma tokom dvadesetih godina 20. veka.

Posle filma biće održan okrugli sto „Film, muzika i nešto između“, tokom koga će se učesnici baviti temom muzike u Bergmanovim filmovima, ali i odnosom filma i muzike u savremenoj kinematografiji. Moderator je Ivan Velisavljević, a u razgovoru će učestvovati Mati Bije, kompozitor, Ana Krstajić, kompozitorka, Maša Seničić, dramaturškinja i Igor Stanojević, reditelj.

U utorak, 23. oktobra od 19 sati, u Muzeju jugoslovenske kinoteke, u multimedijalnoj sali biće održano scensko čitanje adaptacije Bergmanovog romana „Najbolje namere“. Bergmanov autobiografski roman u kome govori o godinama koje su ga formirale, svojim roditeljma i njihovom braku – „njihovim nadama, slabostima i najboljim namerama“ bavi se pitanjem ljubavi, kompromisa i razočarenja.

U performansu učestvuju glumci Bojan Žirović, Katarina Dimitrijević, Marija Opsenica, Željko Maksimović, i Katarina Martinović, a autorski tim čine Ana Konstantinović (režija), Tamara Baračkov (adaptacija), Višnja Vujović (koncept prostora) i Marija Kovačina (video rad).

Roman je objavljen u izdanju Geopoetike, kao deo Bergmanove autobiografske trilogije, u prevodu Spase Ratković.

(Starogradski.com)

 

OSTAVI ODGOVOR