VOJNI MUZEJ OBELEŽAVA 139. ROĐENDAN: Izložba: “Predmeti iz riznice Vojnog muzeja” otvorena na Kalemegdanu (FOTO)

0
293
FOTO: Wikipedia

Vojni muzej na Beogradskoj tvrđavi, institucija od posebnog državnog značaja, jedna od izuzetno posećenih kulturno-istorijskih i turističkih atrakcija glavnog grada, slavi 139. rođendan postavkom “Predmeti iz riznice Vojnog muzeja”.

Izložbom oružja, ordenja, uniformi i umetničkih dela Vojni muzej obeležiće danas 22. avgusta, dan kada ga je Ukazom osnovao knez Milan Obrenović 1878. godine, neposredno nakon što je Srbija na Berlinskom kongresu dobila nezavisnost.

PONOVO RADI BAZEN NA DORĆOLU: Nema gužve, povoljno piće, čista voda (FOTO)

Svečana postavka izložbe “Predmeti iz riznice Vojnog muzeja” biće otvorena u utorak 22. avgusta 13 časova, a posetioci će do 26. septembra moći da vide eksponate koji od devetesetih godina prošlog veka nisu izlagani, kao što su puška kremeljača, jatagan vojvode Knićanina iz 1808. ili nemačka oficirska sablja generala Aleksandra Lera, komadanta vazduhoplovne flote koja je 1941. bombardovala Beograd i još mnogo zanimljivih eksponata.

Izuzetno bogata kolekcija oružja Vojnog muzeja, inače više puta poharana od strane okupatora tokom Velikog i Drugog svetskog rata, danas broji oko tri hiljade eksponata, koji pokrivaju široko istorijsko razdoblje: od migracije Slovena na Balkansko poluostrvo, Prvi i Drugi srpski ustanak, Balkanske ratove, Prvi svetski rat, Drugi svetski rat, raspad Jugoslavije, NATO agresiju i Kosovski konflikt.

FOTO: Promo
FOTO: Promo

Osim oružja, posetioci muzeja su u prilici da vide i veliki broj medalja, vojnih uniformi, zastava, vojne opreme, fotografija, propagadnih plakata, ručnih satova i drugih ličnih predmeta vojskovođa i vojnika, izloženih uz dobro napisane tekstove i ilustracije koje objašnjavaju njihovu namenu, stavljajući ih u odgovarajući vremenski period.

PITI ILI NE PITI: Da li bezbedno piti vodu sa česama i izvora na Starom gradu?

Vojni muzej je od 1924. godine u zgradi sagrađenoj za potrebe Vojnogeografskog instituta na Kalemegdanu, koja je 1956. donirana muzeju. Od tada se nalazi na istoj lokaciji na Beogradskoj tvrđavi. Vojni muzej je prvobitno bio smešten u zgradi iz turskog perioda, pored Rimskog bunara, koja je uništena tokom Prvog svetskog rata.

PRIPREME ZA POLAZAK U ŠKOLU: Prodavci polovnih udžbenika na tezgama očekuju kupce (FOTO)

Povodom Dana Vojnog muzeja obilazak stalne muzejske postavke je danas besplatan za sve posetioce.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR