“Zemlja utopija” otvorila festival u Domu omladine

0
37

„Martovski festival” – 65. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala, počeo je juče u Domu omladine, i trajaće do 1. aprila.

Festival je otvorio jedno od najprijatnijih iznenađenja ovogodišnje produkcije, domaći dokumentarni film „Tierra  Utopia” rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji – malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika. U vremenu krize globalnog kapitalizma, ovaj uzbudljiv film postavlja pitanje da li nam je svima utopija potrebna i da li je ona uopšte moguća?

Ove godine za takmičarsku selekciju respektabilna ekipa selektora – reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda, od 4000 prijavljenih izabrala je ukupno 80 filmova koji će se boriti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama, kao i za 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.

Projekcije dokumentaraca počinju svakog dana od 16 sati, a cena ulaznica i ove godine iznosi 200 dinara, po terminu prikazivanja kratkih filmova, dok će za studente FDU i drugih filmskih akademija biti obezbeđene besplatne propusnice.

Na festivalu, koji će prvi put traje pet dana, prisutvuje i oko 20 eminenthih autora iz inostranstva, koji će učestvorati na kreativnim radionicama koje su posvećene dokumentarnom i animiranom filmu.

Kako su najavili organizatori, akcenat 65. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma je domaći dokumentarni film, koji svoje jubilarno izdanje dočekuje u trenutku najvećeg uspeha srpskog dokumentarnog filma – glavne nagrade rediteljki Mili Turajlić za dokumentarac „Druga stana svega” na 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA).

OSTAVI ODGOVOR