„Beograd ispod Beograda” – trag prošlih vremena (foto)

0
243

„Beograd ispod Beograda” naziv je izložbe fotografije koja je otvorena danas na Savskom šetalištu na Kalemegdanu, u okviru programa manifestacije „Dani Beograda”, a u organizaciji JP „Beogradska tvrđava”.

Ovu postavku će otvoriti njeni autori Zoran Lj. Nikolić i dr Vidoje Golubović, koji će sve prisutne posetioce povesti u šetnju Beogradskom tvrđavom. Cilj izložbe je da se Beograđanima, posetiocima i turistima približi prošlost koja je ostavila podzemne zapise u istoriji grada. Ova zanimljiva izložba je nastala na osnovu istoimene knjige, koja je do danas doživela devet izdanja u izdavačkoj kući „Službeni glasnik”, a odmah potom i još šest u „Laguni”. Tim sa dr Vidojem Golubovićem i Zoranom Nikolićem na čelu ulazio je u mnoge stare objekte obavijene tamom zaborava, kao i u neke novije čija tajnovitost privlači posetioce.

Defterdarova kapija i cesma Mehmed-pase Sokolovica

„Rimski bunar podseća nas na vremena koja su daleko od nas, a kao dvojnik ove građevine otkriven je javnosti i bunar na najnižem peronu kod stanice „Vukov spomenik”. Tašmajdanske pećine su danas jedan od najinteresantnijih podzemnih gradskih objekata, dok su Zemunski lagumi jedna vrsta podzemnog ukrasa. Veliki barutni magacin i vinski lagumi u Karađorđevoj ulici su sjajan vremeplov koji doseže duboko u antiku”.

Kralj-kapija

DSC_5482

OSTAVI ODGOVOR