BEOGRADSKI FESTIVAL CVEĆA: Urbana ekologija, umetnost, hortikultura, baštovanstvo u Dorćol Platz-u

0
151
FOTO: Starogradski.com

Beogradski festival cveća, manifestacija koja je nastala na inicijativu profesionalaca i entuzijasta u oblasti pejzažne athitekture i ekologije kako bi se promovisalo uređenje eksterijera i enterijera u skladu sa prirodom, ima svoje 8. izdanje u prostoru art komune Dorćol Platz za vikend 14. i 15. oktobra sa radnim vremenom od 11 do 19h.

Beogradski festival cveća je koncipiran kao otvorena multimedijalna, interaktivna platforma za promociju prakse, ideja i trendova koji približavaju urbanu ekologiju, umetnost, hortikulturu, održivi dizajn, primenjenu arhitekturu, profesionalno i hobi baštovanstvo i druge slične lepe i korisne teme koje obogaćuju našu svakodnevicu i životni prostor.

BAKA KOJA ŠIRI POZITIVAN DUH I RADOST NA BAJLONIJEVOJ PIJACI: U slobodno vreme piše pesme i snima motivacione video klipove (FOTO, VIDEO)

Sadržaj festivala i prateći događaji koncipirani su tako da privuku i animiraju publiku svih generacija. Pored već prepoznatljivog izložbeno-prodajnog dela, u kome je veliki izbor vrtnih i sobnih biljaka malih lokalnih rasadnika po povoljnim cenama, dobar deo festivala ima i edukativno, aktivističku notu.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Tako je subota 14. oktobar je tematski posvećena uređenju javnih prostora u skladu sa potrebama građana uz učešće umetnika i kreativaca uopšte. Uz pomoć web platforme nasgrad.org za uređenje mogu se kandidovati prostori kako bi dobili podršku do umetnika i profesionalaca. Kompanija Stattwerk Beograd će predstaviti konkurs za studente i profesionalce za prvu energetski efikasnu zgradu sa zelenom fasadnom u Srbiji. U saradnji sa video produkcijom Marka Žvaka biće prikazani filmovi koji su nastali u saradnji sa festivalom cveća.

Nedelja 15. oktobar je rezervisana za cvetni dizajn, baštenske zajednice i vrtlarstvo kao hobi. Poznati gradski pčelar Sladjan Simonovic će nam otkriti tajne svog zanata i edukovati o gradskim pčelama, znalačaju pčela kao i mogućnostima za samozapošljavanje u pčelarstvu. Za sve one koji žele da se oprobaju u uzgajanju povrća po organskim nezagađujućim principima ove godine će biti predstavljena nova baštenska zajednica Zdravac – Centar za gradske bašte i agrokulturu u okviru koje se svako možete baviti uzgojem hrane za sopstvene potrebe.

OBUSTAVLJENA NASTAVA U TRGOVAČKOJ ŠKOLI: Glas protiv lova na profesore!!! (FOTO)

Svi posetioci će moći da saznaju kako da smanjimo upotrebu plastičnih kesa kroz kampanju “Jel tebi ovo OK” i dobiju svoj reciklirani ceger ako se obavežu da će ga koristiti bar jednom nedeljno i tako smanjiti nepotrebno gomilanje i bacanje plastničnih kesa koje postaju ruglo i zagađenje.

FOTO: Starogradski.com
FOTO: Starogradski.com

Festival dosta pažnje posvećuje umetnosti cvetne dekoracije i aranžiranja pa će u nedelju biiti organizovane prezentacije naših najbojih florista koji će usput otkriti neke tajne svog posla koji je sve više tražen.

Mada biljke uskoro ulaze u period mirovanja jesen je baš zato odlično vreme da ih zasadite kako bi na proleće imali lepu i otpornu baštu a takođe je dobro vreme za planiranje bašte posetioci će moći da iskoriste priliku za savetovanje i konsultacije kako praktično dizajnirati eksterijer, urediti vrt po svojoj meri birajući biljke koje najbolje odgovaraju uslovima sredine i mogućnostima održavanja.

BEZ BRZE HRANE U JOVANOVOJ: Poreska uprava zatvorila “Lokija”!

Orgaizatori će se i ovog puta potruditi da kreiraju pozitivnu i inspirativnu atmosferu za sve posetioce i izlagače kako bi kod publike probudili entuzijazam za očuvanje, uređene i ozelenjavanje naše svakodnevnice.

(Starogradski.com)

OSTAVI ODGOVOR